Pomidory zapiekane w parmezanie

Pomidory zapiekane w parmezanie

Dzisiejsza przekąska przywodzi na myśl kuchnię włoską. Aromatyczne pomidory, czosnek, oliwa, parmezan, trochę zieleniny, może być bazylia, ja akurat dałam  pietruszkę. To wszystko zapiekane w piekarniku kilka minut i podane na chrupiącym pieczywie. Po prostu bajka:)

Zdjęcie - Pomidory zapiekane w parmezanie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki dla 2 osób:

  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • mały kawałek parmezanu
  • zielona pietruszka
  • pieczywo do podania
  • świeżo mielony pieprz

Pomidory pokroić na 3 plastry (można wcześniej sparzyć i zdjąć skórę). Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, następnie ułożyć w nim plastry pomidorów. Każdy kawałek spryskać oliwą i posypać posiekanym czosnkiem. Parmezan zetrzeć na tarce, wymieszać z pietruszką i pieprzem, ułożyć na plastrach pomidorów. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać kilka minut, aż ser się rozpuści. Podawać z pieczywem, np. z chrupiącymi tostami.

Smacznego:)

Kategorie przepisów