Pomidory zapiekane w parmezanie
Dzisiejsza przekąska przywodzi na myśl kuchnię włoską. Aromatyczne pomidory, czosnek, oliwa, parmezan, trochę zieleniny, może być bazylia, ja akurat dałam pietruszkę. To wszystko zapiekane w piekarniku kilka minut i podane na chrupiącym pieczywie. Po prostu bajka:)
Składniki dla 2 osób:
- 2 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- mały kawałek parmezanu
- zielona pietruszka
- pieczywo do podania
- świeżo mielony pieprz
Pomidory pokroić na 3 plastry (można wcześniej sparzyć i zdjąć skórę). Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, następnie ułożyć w nim plastry pomidorów. Każdy kawałek spryskać oliwą i posypać posiekanym czosnkiem. Parmezan zetrzeć na tarce, wymieszać z pietruszką i pieprzem, ułożyć na plastrach pomidorów. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekać kilka minut, aż ser się rozpuści. Podawać z pieczywem, np. z chrupiącymi tostami.
Smacznego:)