Dzisiaj powstały pod wpŁywem chwili expresowe kotlety z dodatkiem gotowanej ciecierzycy z cukiniowymi tzazikami. Do kotletow nie ma potrzeby namaczania bułki i dodatku bulki tartej,bowiem zastepuje je ciecierzyca.
Chłodniej się jakoś zrobiło, proponuję więc przepis na zupę z czerwonej soczewicy i szpinaku, z dodatkiem rozgrzewającego chilli i imbiru. Receptura pochodzi z uwielbianej przeze mnie książki Jamiego Olivera „Każdy może gotować” i po raz kolejny polecam ją tym początkującym, jak i zaawansowanym w sztuce kulinarnej. Zupa jest przepyszna!
Z ciastem bardzo dobrze się pracuje, łatwo je formować, nie klei się do rąk. Buchty wyszły miękkie i puszyste. Mają delikatnie cytrynowy smak i są niezbyt słodkie. I bardzo szybko znikają ;)
Orzechy rozdrabniamy w kielichu blendera, wsypujemy do miski. Dodajemy cynamon, sok z 1/2 cytryny, miód, ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy, krótko wyrabiamy i wałkujemy na grubość około 4 mm. Smarujemy przygotowanym nadzieniem i zwijamy...
Prosta i bardzo smaczna potrawka z kilku składników. Zajadamy się nią! Żółty ryż robiłam z różnych gatunków ryżu, ale najlepiej zawsze wypada parboiled, i ten właśnie polecam do tego dania.
Prosta i smaczna zupa krem. Takie lubię i w taki sposób najczęściej mogę przemycić warzywa za którymi nie przepadają dzieci. Jak to się mawia? "Co oczy nie widzą" O właśnie, to najlepszy sposób na tych co mówią, że nie lubią.
Kolejne wegetariańskie kotlety, tym razem z białą fasolą. Są bardzo delikatne. Dodatek bazylii i pestek słonecznika możemy zmieniać według upodobań, ale myślę, że tak smakują idealnie. Ja zjadłam je z dobrym, twardym żółtym serem - jednak tutaj również każdy konsumuje jak lubi :)
Czarny sos zawdzięcza swą barwę sosowi sojowemu i melasie, modła jego smaku jest orientalna, a najlepiej komponuje się z lekko słodkawym mięsem indyka.
Żadne inne określenie nie pasuje do tego ciasta, jak „dekadenckie” właśnie. Bo jest idealnie czekoladowe, rozpływające się w ustach, intensywne w smaku.
Wafelki są przepyszne, w smaku prawie identyczne jak te, które były dawniej w sklepie (te dzisiejsze to już nie to samo), ale zdrowsze bo mają mniej cukru i nie mają wszelkich polepszaczy.