Tarta z cukinią, pomidorami i fetą
Jak ja lubię lato i wszystkie smakołyki w tym okresie, owoce i warzywa nasze polskie. Oj niech żałuje ten, który nie chce naszego dobra i wprowadza embargo; Promujmy zatem i wspierajmy polskie ogrodnicze plony. Pewnie to kropla w morzu potrzeb, ale jak każdy dołoży malutki wkład to może lżejsze będą odczuwalne skutki tej decyzji. Potrafimy się zebrać, jak pokazują akcje charytatywne, więc zachęcam tym bardziej. Pomożecie?;-)
Składniki: Ciasto:
- 100 g mąki orkiszowej,
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżka wody,
- szczypta soli.
Farsz i polewa:
- 1 gałązka pomidorków koktajlowych,
- 1 cukinia,
- 100 g fety ( można wymieszać z innym ulubionym serem),
- świeże listki oregano,
- 2 jajka,
- 250 ml śmietany 18%,
- sól, pieprz.
Przygotowanie: Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni. Na podpieczonym cieście ułożyć równomiernie połówki pomidorków, pokrojoną, nożykiem do warzyw cukinię, we wstążki, kosteczki fety i oregano, posypać przyprawami, ale ostrożnie bo feta jest słona. Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.