Tarta z cukinią, pomidorami i fetą

Tarta z cukinią, pomidorami i fetą

Zdjęcie - Tarta z cukinią, pomidorami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jak ja lubię lato i wszystkie smakołyki w tym okresie, owoce i warzywa nasze polskie. Oj niech żałuje ten, który nie chce naszego dobra i wprowadza embargo; Promujmy zatem i wspierajmy polskie ogrodnicze plony. Pewnie to kropla w morzu potrzeb, ale jak każdy dołoży malutki wkład to może lżejsze będą odczuwalne skutki tej decyzji. Potrafimy się zebrać, jak pokazują akcje charytatywne, więc zachęcam tym bardziej. Pomożecie?;-)
Zdjęcie - Tarta z cukinią, pomidorami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: Ciasto:

  • 100 g mąki orkiszowej,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka wody,
  • szczypta soli.

Farsz i polewa:

  • 1 gałązka pomidorków koktajlowych,
  • 1 cukinia,
  • 100 g fety ( można wymieszać z innym ulubionym serem),
  • świeże listki oregano,
  • 2 jajka,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie: Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni. Na podpieczonym cieście ułożyć równomiernie połówki pomidorków, pokrojoną, nożykiem do warzyw cukinię, we wstążki, kosteczki fety i oregano, posypać przyprawami, ale ostrożnie bo feta jest słona. Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.
Zdjęcie - Tarta z cukinią, pomidorami i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami














Kategorie przepisów