Burgery z czerwonej soczewicy i cukinii
Najlepsze burgery z soczewicy! Z dodatkiem cukinii, ostrej papryczki i cebuli cukrowej. Wsypałam też trochę (jak zwykle ) otrębów. Myślę, że to idealny pomysł na zdrowy obiad w środku lata.
Burgery z czerwonej soczewicy i cukinii
350g czerwonej soczewicy
1 mała cukinia
1 cebula cukrowa
1 papryczka chili (można dodać mniej)
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli morskiej
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżka siemienia lnianego
2 łyżki otrębów pszennych
5 łyżek otrębów owsianych (jeżeli jest taka potrzeba dodajemy więcej)
mąka i olej do smażenia
Soczewicę ugotować do miękkości, przez około 30 minut. Cebulę, czosnek i papryczkę drobno posiekać. Cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jeżeli jest taka potrzeba - soczewicę zmielić w maszynce do mięsa. Wymieszać ją z cukinią, cebulą, chili i czosnkiem. Dodać sól i pieprz. Wsypać siemię i otręby. Wymieszać. Formować kotlety, obtaczać w mące i smażyć na złoty kolor z obu stron.
Podawać posypane ulubionymi ziołami:)
Smacznego!