Polędwiczki wieprzowe z kurkami

Polędwiczki wieprzowe z kurkami
Ta potrawa będzie idealna, na szybki i smaczny obiad, kolację we dwoje lub poczęstunek dla gości. Polędwiczki nie wymagają długiej obróbki termicznej, zbyt długie smażenie powoduje, że mięso twardnieje. Kurki idealnie komponują się z polędwicą, zimą można zastąpić je grzybami mrożonymi lub pieczarkami. Potrawa będzie smakowała z razowym pieczywem i surówką. Zaczyna się sezon na grzyby, korzystajmy z dobrodziejstw natury :-)

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 400-500 g kurek
  • garść posiekanego szczypiorku lub pietruszki
  • 150 g śmietanki kremówki
  • łyżka masła
  • olej
  • kilka ziaren nasion jałowca
  • kilka listków rozmarynu
  • pieprz kolorowy
  • sól
Polędwiczkę kroję w plastry 1,5 cm. Każdy plaster doprawiam solą i pieprzem. Jeżeli mam czas, odstawiam na godzinę do lodówki. Polędwiczki daję na gorący olej i smażę ok. 2 min z każdej strony ( powinny się zrumienić ). Następnie podlewam wodą, dodaję ziarna jałowca i duszę na małym ogniu ok. 10 min. Kurki myję dokładnie pod bieżącą wodą i osuszam. Jeżeli grzybki są małe zostawiam w całości, duże kroję na pół. Na drugiej patelni smażę kurki na maśle, dodaję rozmaryn. Po 5 min, dodaję śmietankę i zioła, całość gotuję na małym ogniu 3 min. Do polędwicy dodaję sos z kurkami. Całość smakuje również z kluskami śląskimi, ziemniakami, makaronem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Polędwiczki wieprzowe z kurkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów