Cordon Bleu z bakłażana
Cordon Bleu with eggplant.
Składniki.
1 bakłażan
4 plasterki wędzonego białego sera
4 plasterki szynki gotowananej
sól
pieprz
tymianek
zioła prowansalskie
olej do smażenia 0,5 szklanki
bułka tarta
1 jajko
Wykonanie:
Bakłażan pokroić na 8 plastrów. Posolić, pozostawić na 30 minut. Sól zmyć w celu pozbycia się goryczki, następnie plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Grillować z obu stron, posypać pieprzem i ziołami, położyć na papierowy ręcznik, w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Na 4 plastry bakłażana położyć po plasterku sera i szynki. Przykryć pozostałymi plastrami bakłażanów. Panierować w bułce tartej, roztrzepanym jajku i jeszcze raz w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.