Domowa konserwa ze słoika
Staramy się w okresie upałów nie kupować gotowych wędlin z bardzo prostego powodu – nie wytrzymują próby czasu i temperatur. Chciałam Wam zaproponować domową konserwę, o której przypomniała mi koleżanka z pracy. Przypomniała, bo kiedyś moja babcia była specem od tego typu przetworów. Podczas wojny trafiła do niewoli na ziemiach zachodnich i pracowała u niemieckiego rolnika. Wtedy się nauczyła przyrządzać takie domowe wędliny. Mówię Wam pychotkaJ I ta galaretka.
Szkoda, że wówczas nie interesowałam się kuchnią i kulinariami...Pewnie miała więcej takich "perełek".
Składniki (na 3 słoiki 500 ml):
- 750 g mielonej łopatki,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1-1,5 łyżeczki soli morskiej,
- 0,5 łyżeczki soli peklowej.
Przygotowanie: Mięso wyrobić z przyprawami i czosnkiem. Ewentualnie doprawić dodatkowo jeśli podane proporcje są za małe. Mięso włożyć do wysterylizowanych słoików, do ¾ wysokości, ubijając łyżką, tak żeby nie było wolnej przestrzeni od dna. Pasteryzować wg poniższej tabeli: Pojemność słoika [ml] Czas pasteryzacji 1 dnia [min] Czas pasteryzacji 2 dnia [min] Czas pasteryzacji 3 dnia [min] 500 60 40 30 1000 90 60 45 1500 120 80 60 Trwałość produktu Do 1 miesiąca Do 3 miesięcy Do 6 miesięcy