Masło czosnkowe
Po raz pierwszy skusiłam się na samodzielne zrobienie masła czosnkowego do bagietek. Było pyszne, więc w niedługim odstępie czasu znów u mnie zagościło.
Bagietki były kupne, ale następnym razem pieczemy samodzielnie - szykujcie się :)
Co potrzebujemy:
1. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby było miękkie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeden ząbek może być drobno pocięty. Do tego siekamy natkę i dodajemy przyprawy i zioła.
W związku z tym, że każdy może lubić mniej lub bardziej doprawione, konieczne jest sprawdzanie w trakcie przygotowania ;)
(Masło czosnkowe warto odstawić na kilka godzin)
2. Bagietki nacinamy i wkładamy do nich masło czosnkowe. Układamy na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej.
Pieczemy w 150 stopniach tak długo, aż masło się rozpuści i bagietki będą ciepłe (ok 5 - 10 minut).
Smacznego ;]
Co potrzebujemy:
- 4 bagietki
- 100 g masła
- 5-6 ząbków czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła
1. Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby było miękkie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeden ząbek może być drobno pocięty. Do tego siekamy natkę i dodajemy przyprawy i zioła.
W związku z tym, że każdy może lubić mniej lub bardziej doprawione, konieczne jest sprawdzanie w trakcie przygotowania ;)
(Masło czosnkowe warto odstawić na kilka godzin)
2. Bagietki nacinamy i wkładamy do nich masło czosnkowe. Układamy na papierze do pieczenia lub folii aluminiowej.
Pieczemy w 150 stopniach tak długo, aż masło się rozpuści i bagietki będą ciepłe (ok 5 - 10 minut).
Smacznego ;]