Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa z batatów czyli słodkich ziemniaków, marchewki i dyni, doprawiona curry i kminem rzymskim oraz podana z mleczkiem z orzechów piniowych. Łatwa, szybka, przyjemna a co najważniejsze – przepyszna!
Jest to bardzo prosty przepis na pyszny karmelowy sernik. Z wanilią oraz skórką cytrynową. Delikatny i lekki. Podałam go z sosem jagodowy z miodem. Sernik robi się szybko, jest to przepis dla każdego, kto lubi karmelowe smaki.
Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na menu sylwestrowe, proponuję Wam pyszną i niezbyt czasochłonną czosnkową zupę-krem idealną na początek sylwestrowej domówki - kolejny efekt i dowód na to, że gotuje się najprzyjemniej nocą :)
Zagotować wodę z octem oraz cukrem, ostudzić i marynować w niej śledzie przez ok. 12-24 godzin. Odcedzić i osuszyć śledzie, a następnie pokroić je na ok. 3 cm kawałki. Zetrzeć ogórki na grubej tarce i wymieszać z wodą spod ogórków...
Dziś kolejny smak dzieciństwa – makaron z serem.
Danie, które przyrządzała babcia i mama, najczęściej na piątkowy obiad.
Makaron ( najczęściej takie ozdobne , falowane wstążki – Mafaldine corte ) z dodatkiem sera białego i dużej ilości cukru!
Nic więcej nie było do szczęścia potrzeba.
Na blogu Trufli znalazłam wersję z rodzynkami i korzennymi przyprawami. Rewelacja! Delikatny śledzik w słodko-kwaśnym, pomidorowym sosie z korzenną nutą. Polecam!
Przepis na najsmaczniejsze chyba ze wszystkich śledzi i jeśli użyjesz "gotowych matjasów" (z rybnego działu garmażeryjnego-matjas na kanapkę) do przygotowania dosłownie w kilka minut. Także idealne i dla zabieganych i dla leniwych, ponieważ odpada moczenie śledzi.
Niesamowicie delikatny … o obłędnie waniliowym smaku ( i zapachu ) , na fantastycznym kakaowym spodzie.
Znany i lubiany w wielu rodzinach – u mnie gości od lat.
Przepis z zeszyciu cioci Basi.
Polecam!
Taka słodka zupa to dla mnie ciekawa nowość i z pewnością jest to fajna propozycja np. na zimowe śniadanie. Ale jakoś mimo wszystko do wigilijnej wieczerzy mi nie pasuje...Zostanę jednak przy barszczu :)