W tym roku postanowiłam trochę zrewolucjonizować nasze tradycyjne menu wigilijne i zrobię gołąbki z kaszą i grzybami. Pojawią się jaki jedno z głównych dań naszej wieczerzy.
Bardzo smaczne,delikatne i chrupiace gofry.W całości upieczone z mąki orkiszowej.Przepis bardzo podstawowy,ale na pewno zadowoli wszystkich gofrowych smakoszy.
Któż z nas go nie zna?!
Lekko czerstwy, najlepiej pszenny chleb, namoczony w lekko osolonym jajku i usmażony na maśle.
Delikatny … mięciutki … obłędny!
Jem go od kiedy pamiętam!
Jem go tak często jak tylko mogę!
Znakomity dodatek do wigilijnego barszczu. Właściwie to pierożki są pyszne i bez barszczu. Ciasto ładnie się wałkuje i formuje. Mogłam pewnie jeszcze chwilę poczekać żeby trochę bardziej się zrumieniły, ale nie wytrzymałam. sama nie wiem co lepsze - takie pierożki czy uszka.
Trudno Wam sobie wyobrazić Wigilię bez karpia? Obok tradycyjnej wigilijnej ryby zaserwujcie gościom różowego, soczystego łososia w towarzystwie cytrynowych kaparów z oliwkami i koperkiem. Bardzo smaczna i elegancka propozycja na Wigilię.
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a co za tym idzie makowce!
Makowce, serniki z makiem, makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa.
Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej.
Z morelami, orzechami, kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka!
Koniecznie zróbcie, a nie pożałujecie!
Pachnie cynamonem, czekoladą i migdałami. Jest bardzo sycące i treściwe. Całość wieńczy u mnie domowy dżem z moreli. Początkowo chciałam z niego zrezygnować, ale cieszę się, że tego nie zrobiłam, bo jest on tutaj przysłowiową "kropką nad i". Idealna propozycja do popołudniowej kawy.
To chyba jedna ze sztandarowych potraw polskiej kuchni, przynajmniej w kategorii domowych obiadów na co dzień. Lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Naleśniki ze słodkim nadzieniem z dobrego, polskiego twarogu, obowiązkowo podsmażone na maśle, są po prostu pyszne w swojej prostocie.
Słodko-kakaowe, chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku - idealne. Do tego śmietana ubita na delikatny puch i nieco cierpki mus z żurawiny. Całość pięknie wygląda, i jeszcze lepiej smakuje.
Zgodnie z polską tradycją na stole wigilijnym stawiamy wyłącznie postne potrawy. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć śledzia. Jest wiele sposobów na podanie tej ryby. (...) Tym razem pomyślałam, że delikatny śledź z czerwoną cebulą i żurawiną, będzie doskonałą propozycją na Święta
Sernik to klasyczne wigilijne i świąteczne ciasto. Rokrocznie gości na naszym stole. Tym razem troszkę je odmieniłam, nadałam nowego charakteru, wzbogaciłam o pomarańczową nutę. Przecież właśnie trwa sezon na wszystkie owoce cytrusowe, to idealny moment, aby je wykorzystać.
Niezły pasztet.... Z gęsi. Tym razem w wersji do smarowania. Domowy pasztet to dobry sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu lub, jak to było w moim przypadku, pozostałego po niedzielnym obiedzie mięsa pieczonej gęsi. Można go wzbogacić o różne dodatki: suszone grzyby, orzechy, śliwki lub żurawinę.
Zwykle do porannych placuszków dodaję jabłka, wczoraj jednak mnie olśniło i do śniadaniowych pankejksów użyłam gruszek. Wyszły naprawdę pyszne, w sam raz na grudniowy, rozgrzewający posiłek!