Jest elegancka i nietuzinkowa. Połączenie malin, migdałów i delikatnego zapachu świeżo startej skórki z pomarańczy tworzy coś wyjątkowo pysznego! Polecam!
Orzechy goszczą na stołach wielu przyjęć, są zdrowe i świetnie spełniają rolę tzw. "czekadełka" pojadanego między kolejnymi odsłonami kuchennego zacisza. Podprażone i doprawione cynamonem oraz imbirem, który znajduje się w przyprawie garam masala, sprawią, że goście nie będą mogli się od nich oderwać.
Tatar ze śledzia z dodatkiem ogórka kiszonego i grzybków marynowanych do przygotownia w kilka minut.Można użyć śledzi z zalewy octowej,z oleju lub solonych. Te ostatnie trzeba wcześniej wymoczyć. Tatar podany na krążkach jabłka nie tylko świetnie wygląda ale i smakuje rewe1elacyjnie. Przekonajcie się sami.
Kolejny pomysł na obiad, który dosłownie (!) robi się sam. Przygotowanie naczynia żaroodpornego z całą jego pyszną zawartością zajmuje max 10 min, wrzucamy do piekarnika, a reszta robi się sama. Prosto i pysznie. Czosnek i pomidory nadają mięsu cudnego smaku. Na koniec nie zapomnijcie wytrzeć pieczywem aromatycznej oliwy z dna naczynia.
Ale proste! Ale pycha! Kilka składników wkładamy do miksera i w zasadzie gotowe. Przygotowałam ten mus na deser po zwykłym obiedzie, ale na pewno zaserwuję go również na Święta. Pięknie podany, rewelacyjny w smaku mus morelowo-pomarańczowy.
Ta pasta jest rewelacyjna! Przepis na nią znalazłam już dawno (...), ale jakoś do tej pory nie udało mi się go wypróbować. Teraz żałuję, że zwlekałam z tym tak długo. Pasta wchodzi do mojego stałego repertuaru. Polecam :)
Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek własnie nie suszonych, kalorycznych owoców, a surowego jabłka. Ciasteczka są pyszne,delikatne po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają.
Choć ta rolada kokosowo-kakaowa popularna była w latach osiemdziesiątych, ja poznałam ją niedawno. To taki deser retro wywołujący niejedno wspomnienie wielu dzisiejszych trzydziesto-paro-latków. Bez pieczenia, bez jajek, bez mąki, za to z dodatkiem kruchych herbatników.
Ostatnio była pasta rybna, swoją drogą bardzo nam smakowała. Dziś dla odmiany będzie pasta do kanapek tyle, że na bazie twarogu. Jeśli ktoś ma ku temu warunki proponuję zrobić twaróg samodzielnie. Pracy nie ma przy tym dużo, a smak zdecydowanie lepszy.
Ten słodko pikantny dodatek wspaniale komponuje się z serami, stanowi świetną marynatę do skrzydełek lub żeberek (wystarczy wymieszać go z kilkoma łyżkami sosu sojowego), ale znam też kogoś, kto potrafi zjeśc cały słoik tak po prostu, jako przekąskę samą w sobie...Podaruj komuś odrobinę pikanterii...Niech żyje chili!
Obecnie w mojej codziennej diecie musi być bardzo dużo surowych warzyw, które mają niski indeks glikemiczny. Myślę, że z czasem pojawi się więcej przepisów na takie typu dania, bo sytuacja, w której się znalazłam to wymusza.
Naprawdę warto przygotować to danie, bo jest świetnym dowodem na to, że dania wegetariańskie mogą być tak samo sycące i smaczne jak te zawierające mięso.