Apfel-Hafer-Cookies
Owocowa przekąska lub małe co nieco do kawy pełne błonnika .Przepis już od dłuższego czasu czekał w kolejce na realizcji.Bardzo ciekawy wydał mi się dodatek własnie nie suszonych,kalorycznych owoców,a surowego jabłka.Ciasteczka są pyszne,delikatne po prostu rozpływają się w ustach i niebezpiecznie szybko znikają.
Składniki na 25 sztuk:
2 średnie jabłka
sok z 1/2 cytryny
20 g orzechów włoskich
160 g miękkiego masła
100 g brązowego cukru
1 jajko
120 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40 g zarodków owsianych
Wykonanie:
- jabłka umyć,przkroić,usunąć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę.Skropić sokiem z cytryny.Orzechy drobno posiekać
- włączyć piekarnik i ustawić na 190`C (z termoobiegiem na 160`C) Utrzeć masło z cukrem,dodać jajko.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,razem z jabłkami,posiekanymi orzechami i zarodkami owsianymi wzmieszać z utartą masą maślaną
- małą łyżką do lodów nabierać porcje ciasta i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm
- piec 20-25 minut do zrumienienia.Ciasteczka będą bardzo miękkie,ale stygnąc staną się chrupiące.Studzić na kratce
1 ciastko to 100 kcal,9 g węglowodanów,1 g białka,6 g tłuszczu
źródło:Meine Familie&Ich Heft 10/2014