Czekoladowe babeczki z kremem orzechowym
Chyba nadeszła już ta pora roku, kiedy zwiększa się u mnie gwałtowanie zapotrzebowanie na czekoladowe desery. Brak słońca trzeba sobie czymś rekompensować… :)
Nie ma przy tym łatwiejszej drogi, niż upieczenie blaszki babeczek, to taki zestaw w sam raz- 12 muffinek do popołudniowej kawy.
Jako dodatek wybrałam lekki, krem na bazie masła orzechowego i kremowego serka.
Proporcje na 12-14 szt babeczek
Czekoladowe babeczki z kremem orzechowym Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/3 szklanki
- kakao ciemne - 1/2 szklanki
- soda - 3/4 łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
- masło - 100g, miękkie
- cukier - 1 szklanka
- jajko - 2 szt
- mleko - 1/2 szklanki
- wrzątek - 1/2 szklanki
- krem
- masło - 50 g , miękkie
- serek kremowy - 130 g (serek typu Philadelphia)
- cukier puder - 3 łyżki
- masło orzechowe - 3 łyżki
- likier Baileys orzechowy - 2 łyżki, opcjonalnie
Masło zmiksuj z cukrem i solą na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, ciągle ubijaj.
Połącz suche składniki- mąkę, kakao, sodę, połowę wsyp do ubijanej masy. Wlej mleko, wymieszaj.
Dodaj drugą połowę suchych składników, wlej gorącą wodę, wymieszaj.
Gotowe ciasto nakładaj do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 2/3 ich wysokości. Piecz ok.. 20 minut w temp. 200 oC.
Krem: Masło ubij z cukrem, dodaj pozostałe składniki kremu i miksuj, aż wszystkie dokładnie się połączą, a krem będzie puszysty. Nakładaj na ostudzone babeczki rękawem cukierniczym lub smaruj nożykiem.