Pikantne ziemniaczki z patelni
Ziemniaki do obiadu nie zawsze muszą oznaczać nudne, gotowane w wodzie kartofle... Pieczony królik, na którego przepis zamieściłam dziś rano, wymagał czegoś lepszego. Dlatego przygotowałam na patelni pikantne ziemniaczki, które robi się podobnie jak hiszpańskie patatas bravas, tylko nie miesza się ich z sosem pomidorowym na końcu :) Jeżeli wolicie mniej ostrą wersję, możecie zastąpić ostrą paprykę słodką lub wymieszać te obie razem :)
PIKANTNE ZIEMNIACZKI Z PATELNI
(2 porcje)
4 średnie ziemniaki,
ostra papryka w proszku (lub słodka i ostra razem),
szczypta suszonego tymianku,
sól i pieprz,
1 łyżeczka soku z cytryny
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki. Gotować przez 5 minut w osolonej wodzie i starannie odcedzić. Na patelni rozgrzać nieco oliwy, wrzucić ziemniaki, oprószyć solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Smażyć, co jakiś czas mieszając, aż ziemniaki będą miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Pod koniec smażenia skropić sokiem z cytryny.