Żeberka teriyaki
Pieczone żeberka w sosie teryiaki i miodzie to dla mnie hicior ! Nie wymagają dużo pracy, a efekt końcowy powala. Ten smak, ten zapach, ten aromat... i kolor. Wszystko idealne. Zróbcie je koniecznie.
Składniki:
* około 1 kg żeberek
* 3 łyżki miodu
* 80 ml sosu teriyaki
* 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
* 1 łyżeczka ziaren kolendry
* 1/2 łyżeczki soli morskiej
Wykonanie:
Rozgrzać suchą patelnię. Na gorącą wsypać ziarna pieprzu i kolendry - podgrzewać przez chwilę, aż zaczną wydawać mocny aromat. Uwaga - nie spalić ziaren.
Uprażone ziarna, wraz z solą morską utrzeć w moździerzu.
Żeberka umyć, osuszyć. Nie krójcie na cząstki, lepiej zrobić to już po upieczeniu.
Całe kawałki żeberek natrzeć przyprawami z solą. Pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę.
Przygotować marynatę.
Miód dokładnie połączyć z sosem teriyaki. 1/3 części marynaty posmarować żeberka z obu stron - najlepiej zrobić to pędzelkiem.
Żeberka piec 30 minut w 200 stopniach C. Po tym czasie wierzch żeberek posmarować połową pozostałej marynaty i piec kolejne 30 minut. Żeberka ponownie posmarować resztą marynaty i ponownie wstawić do piekarnika na 30-40 minut lub dłużej, jeżeli żeberka są bardzo mięsne.
Upieczone żeberka wyjąć z piekarnika. Pozostawić na min. 10 minut. Dopiero, gdy mięso odpocznie, pokroić żeberka na porcje.
Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką lub samodzielnie z sosami.
Smacznego !