Sos tysiąca wysp
Coraz zimniej na dworze, choć i tak nasz rejon jest najcieplejszy w Polsce. Dzisiejsze słońce zapewne sprawiło, że pomyślałam o lekkiej sałatce do obiadu. Obecnie w mojej codziennej diecie musi być bardzo dużo surowych warzyw, które mają niski indeks glikemiczny. Myślę, że z czasem pojawi się więcej przepisów na takie typu dania, bo sytuacja, w której się znalazłam to wymusza. Sos tysiąca wysp, który proponuję jest znacznie zmodyfikowany przez dodatek jogurtu - taka zdrowsza wersja. Jak dla mnie pyszna. Może być podawany również jako dip do warzyw lub lubianych przez dzieci nuggetsów.
Składniki:
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki pikantnego kechupu,
- 1 łyżka sosu chilli,
- 0,5 łyżeczki sosu Worcestershire,
- 1 łyżeczka octu z białego wina,
- sól i pieprz cayenne do smaku.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu wymieszać dokładnie. Doprawić solą i pieprzem cayenne. Serwujemy jako dip, sos do sałatek, mięsa i jajek.