Pieczona wieprzowina we włoskim stylu.
Kuchnia włoska od dawna jest mi bliska. Uwielbiam słodki smak pomidorów, świeże zioła i prostotę, z jaką powstają wszystkie dania. Cenię bogactwo jej smaku, różnorodność barw i miłość, jaką włoscy kucharze wkładają w swoje potrawy. Być może dlatego, że z takim oddaniem gotują ich dania odnoszą taki sukces na całym świecie.
A przecież my też tak potrafimy…
Wykorzystując więc znane i lubiane smaki rodem ze słonecznej Italii, przygotowałam wspaniałą pieczeń dla rodziny. Codzienny obiad nie musi być nudny, a smaczne danie nie musi być pracochłonne, ani drogie. Nawet z najtańszych kawałków mięsa można przygotować coś eleganckiego. Do tego dania polecam szynkę wieprzową. To kruche i dość chude mięso świetnie nadaje się do pieczenia. Nie wymaga długiej obróbki, a dzięki wcześniejszemu marynowaniu jest aromatyczne i soczyste.
Pieczone pomidorki dodają mięsu nie tylko smaku, ale stanowią też świetny dodatek do niego. Są po prostu przepyszne!
Składniki:(4 porcje)
- 1kg szynki wieprzowej
- 250g pomidorków koktajlowych
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka (użyłam spiczastej)
- 1 papryczka chili
- 2 średnie czerwone cebule
- papryka w proszku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3-4 łyżki oliwy
- kilka gałązek świeżej bazylii
Przygotowanie krok po kroku:
- Czosnek obierz i przekrój każdy ząbek na pół lekko miażdżąc je nożem.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Mięso pokrój w plastry lub dość duże kawałki.
- Sproszkowaną paprykę, sól, pieprz, ocet balsamiczny i oliwę wymieszaj. Mieszaniną natrzyj mięso, dodaj cebulę, chili i czosnek i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce do zamarynowania.
- Zamarynowane mięso obsmaż na rozgrzanej patelni do zarumienienia się.
- Paprykę pokrój w paski.
- Podsmażone mięso, paprykę wraz z całą marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pomidorki. W razie konieczności spryskaj pomidory oliwą i oprósz solą.
- Piecz około 45 minut lub w zależności od wielkości kawałków mięsa do uzyskania wymaganego stopnia wypieczenia.
- Przed podaniem posyp porwanymi liśćmi bazylii.
- Podawaj z pieczywem.
Smacznego!