Tażin z dyni z żurawiną i ciecierzycą
Rzadko gotuję jakieś danie więcej niż raz. Ostatnio wyjątek zrobiłam dla doskonałego tażinu z dyni piżmowej z ciecierzycą i suszoną żurawiną. Naprawdę warto przygotować to danie, bo jest świetnym dowodem na to, że dania wegetariańskie mogą być tak samo sycące i smaczne jak te zawierające mięso. Jeśli macie w domu kogoś, kto nie jest jeszcze o tym przekonany, ugotujcie mu ten tażin ;) Pachnie i smakuje niesamowicie. Jest aromatyczny, mocno pomidorowy i lekko słodki. Po prosty pyszny. Warto skorzystać z sezonu na dynie właśnie w ten sposób.
Tażin z dyni
z żurawiną i ciecierzycą
- 1 duża czerwona cebula
- po 1 łyżeczce cynamonu,
kuminu, kolendry i harissy
- kawałek imbiru
- 350g dyni piżmowej
- 500g przecieru
- 1/2 łyżki miodu gryczanego
- 40g suszonej żurawiny
- sól
- 1 puszka ciecierzycy
- 100g kuskusu pełnoziarnistego
- skórka i sok z cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1) Cebulę cienko posiekać i podsmażyć na oleju w garnku z grubym dnem.
2) Dodać przyprawy i starty imbir.
3) Przemieszać, dodać pokrojoną na duże kawałki dynię, przecier, miód, żurawinę i trochę wody.
4) Lekko posolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu,
od czasu do czasu mieszając, przez 15 minut.
5) Dodać przepłukaną ciecierzycę i gotować dalsze 10 minut.
6) W międzyczasie kuskus wymieszać z odrobiną soku i skórki z cytryny
oraz solą, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić.
7) Tażin podawać z kuskusem i posiekaną pietruszką.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 2
Kaloryczność jednej porcji: 560 kcal