Bułeczki z makiem
Zapraszam na przepyszne bułeczki drożdżowe z makiem. Puszyste makowe bułeczki, pachnące marcepanem i migdałami ze słodkim cytrynowym lukrem.
Doskonały wybór na sniadanie lub na deser.
Sladniki na ciasto na ok.18-20 szt.:
- 600 g mąki pszennej
- 35 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 100 g masła
- 250 ml letniego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajo
- 3 żółtka
- 1 łyżka esencji waniliowej
Składniki na masę makową:
- 200 g mielonego maku
- 250 ml gorącego mleka
- 200 g masy marcepanowej lub zmielonych migdałów
- 60 g miodu
- 60 g cukru
- 50 g rodzynek
- skórka starta z jednej cytryny
- 4 ciastka kruche
- 50 g orzechów włoskich
- 3 łyżki rumu /opcjonalnie/
- 1 jajo
Wykonanie ciasta:
- Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać 3 łyżki letniego mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do podwojenia objętości.
- Mąkę z solą przesiać.
- Jajko i żółtka utrzeć.
- Mleko zagotować z masłem wystudzić aby było letnie.
- Do mąki z solą dodać utartą masę jajeczną, wanilię wyrośnięte drożdże i mleko z masłem.
- Wyrobić mikserem lub ręcznie do powstania pęcherzyków powietrza.
- Przełożyć do miski, przykryć sciereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Wyrosnięte ciasto ponownie krótko zarobić i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,6 cm.
- Wyłożyć masę makową, zwinąć w roladę, zaczynając od dłuższego boku.
- Następnie pokroić na porcje o szerokości 6 cm.
- Przez srodek każdego kawałka odcisnąć trzonek drewnianej łyżki.
- Ułożyć w formie do pieczenia wysmarowanej tłuszczem i posypaną mąką w niewielkich odstępach oraz wierzch bułeczek posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec w 200 st. C przez 30 minut lub do zarumienienia.
- gorące bułeczki z makiem polukrować.
Wykonanie masy makowej:
- Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić do nasiąknięcia, przemieszać kilkakrotnie.
- Dodać pokruszoną masę marcepanową lub zmielone migdały, zmiksować.
- Następnie dodać miód, cukier, rodzynki, startą skórkę z cytryny, rum, drobno pokrojone orzechy i jajko i pokruszone ciastka – /gdyby masa makowa była rzadka/.
- Zmiksować do połączenia wszystkich składników.
Smacznego ?