Jabłka w majeranku z żurawiną
Jabłka kojarzą się głównie ze słodkościami i deserami.Jeśli już to jako dodatek do wytrawnych dań ,najczęściej karmelizowane z cukrem.Okazuje się,że podane z majerankiem i szczyptą soli są naprawdę pyszne i mogą stanowić samodzielną przystawkę do obiadu.Przygotujesz ją błyskawicznie.Zarazem świetny sposób na wykorzystanie świeżej żurawiny,bardzo zdrowej.Te smaczne czerwone kulki bez trudu możemy dziś kupić w supermarktach,bez konieczności polowania na bazarach. Przepis znalazłam w "Kuchni pięciu przemian-zima" Anny Czelej.Bardzo polecam!
Składniki:
3-4 jabłka
garść żurawiny
kawałek świeżego imbiru (ok.1cm)
4 łyżki oleju
szczypta soli
Wykonanie:
- jabłka obrać,pokroić na ósemki,włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem,imbirem i solą,dodać żurawinę,posypać majerankiem i smażyc około 6-8 minut