Różowa kostka

Różowa kostka

To ciasto powstało zupełnie niechcący. Miałam go nie robić ale zaistniała potrzeba na coś słodkiego. Nie przykładając się za bardzo  i mając w lodówce tylko śmietankę, jajka i owoc granatu upiekłam biszkopt i ubiłam śmietanę. Przypomniałam sobie też, że w barku stoi dawno nie używana butelka grenadiny. Ciasto wyszło lekkie jak pianka, delikatnie słodkie i takie uroczo różowe. Bardzo szybko zniknęło.

Zdjęcie - Różowa kostka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki  mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki grenadiny

Białka ubić  na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie dodać  po jednym żółtku, oraz syrop z grenadiny i wymieszać, dodać  mąkę z proszkiem  i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na  blaszce o wymiarach 36/42  cm wyłożonej  papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut.

Składniki na masę:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki grenadiny
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1 galaretka różowa

Galaretkę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody i dostawić, żeby napęczniała.  Biszkopt przekroić na 2 części. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno,  pod koniec dodając grenadinę i żelatynę. Pierwszy blat nasączyć kilkoma łyżkami grenadiny zmieszanej z wodą. Wyłożyć połowę bitej śmietany, przykryć drugim biszkoptem, nasączyć i wyłożyć resztę śmietany. Wyrównać i wlać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów