Krokiety ziemniaczane z orzechami

Krokiety ziemniaczane z orzechami

Czasami wcale nie jest łatwo postawić przed rodziną na stole obiad. Są dni, kiedy w głowie pustka, a czas galopuje bez opamiętania.

Znacie to? Ja znam bardzo dobrze…

Często się więc zdarza, że brak pomysłu przeradza się w coś nowego i smacznego. Krokiety ziemniaczane z orzechami są właśnie jednym z takich dań. Wystarczy tylko garnek ugotowanych ziemniaków. To niepozorne danie smakuje naprawdę świetnie. Chrupiąca skórka otaczająca delikatne wnętrze krokieta prawie rozpływa się w ustach. Jeżeli lubicie takie ziemniaczane eksperymenty, ten z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zamiast orzechów możecie wykorzystać starty żółty ser, podsmażoną cebulkę, koperek itp.

Do krokietów najchętniej podaję proste dipy, takie jak czosnkowy, koperkowy, czy tzatziki. Najlepiej smakują właśnie tak, ale sprawdzą się też z klasycznymi zawiesistymi sosami na ciepło.

Aby przygotować dip wystarczy wymieszać jogurt naturalny z łyżką majonezu, najlepiej domowego i doprawić wg uznania czosnkiem, koperkiem, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Taki dip najlepiej smakuje po godzinie, gdy smaki się połączą.

Zdjęcie - Krokiety ziemniaczane z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(3-4porcje)

  • 1kg ziemniaków
  • 1 duże jajko (lub 2 mniejsze)
  • 50g orzechów włoskich
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obierz, zalej zimną wodą, posól i gotuj pod przykryciem do miękkości.
  • Jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dokładnie rozgnieć tłuczkiem. Nie używaj blendera, aby nie utworzyła się kleista papka.
  • Na suchej patelni upraż 50g orzechów, a następnie posiekaj je niezbyt drobno.
  • Natkę pietruszki posiekaj i całość dodaj do ziemniaków.
  • Dodaj jajko, pieprz i ewentualnie sól do smaku (pamiętaj, że ziemniaki już były solone) i dokładnie wymieszaj łyżką nie ubijając zbyt intensywnie.
  • Z masy formuj wałeczki i następnie panieruj je w jajku i bułce wymieszanej z mąką.
  • Smaż na złoty kolor z każdej strony wkładając na rozgrzany tłuszcz.
  • Podawaj z dipami lub sosem np. grzybowym.

Smacznego!

Zdjęcie - Krokiety ziemniaczane z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krokiety ziemniaczane z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów