Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Gorczycę i suszony tymianek prażymy na suchej patelni, po czym zalewamy ok. 100 ml oleju Kujawskiego z cytryną i bazylią. Dodajemy cebulę, czosnek, ocet i miód. Podgrzewamy całość. Następnie dodajemy upieczonego bakłażana oraz cukinię i dolewamy resztę oleju Kujawskiego z ziołami...
Farsz z drobiowych wątróbek i czarnych oliwek z całą pewnością nie należy do popularnych, ale gwarantuję, że należy do bardzo smacznych!
Takie grzanki są świetnym pomysłem na kolację albo rodzinną imprezę!
Gwarantuję, że nawet ci, którzy za wątróbką nie przepadają z przyjemnością zjedzą do samego końca.
Polecam!
Kammerjunker to tradycyjne duńskie małe ciasteczka. Istnieją różne wersje – z dodatkiem płatków owsianych, skórki z cytryny lub marcepanu, albo i bez tych składników. Ja skusiłam się na zdrowszą wersję owsianych kammerjunker, z obniżoną zawartością masła i cukru.
Poranny spacer, szybkie zakupy w osiedlowym markecie, a następnie kilka minut spędzonych na straganie z sezonowymi owocami i warzywami. Zapach malin i latające nad nimi pszczoły zdradzają ich cudowny smak. W domu pachną jeszcze intensywniej... Śniadanie upłynie malinowo!!
Coraz częściej dostrzegam, jak wiele kuchnia polska i skandynawska mają ze sobą wspólnego. Klopsiki, kisiele, desery z kaszy manny, naleśniki czy zupy jarzynowe to tylko kilka naszych wspólnych potraw. Kolejną są placki ziemniaczane ;) Te, które robią Szwedzi, mają odrobinę inną recepturę, a co ciekawe – serwuje się je z dodatkiem smażonego boczku i oczywiście konfitury z borówki brusznicy ;)
Agrest to raczej specyficzny owoc. Kiedyś bardzo popularny, dziś nieco zapomniany. (...) Nie należy do często uczulających produktów, dlatego warto go wprowadzić do diety alergika. My bardzo lubimy dżem agrestowy, doprawiony wanilią i cynamonem. Dziś pokażę wam konfiturę mniej słodką, za to bardzo aromatyczną i lekko ostrą, która jest świetnym dodatkiem do mięs.
Przedstwiam jedną z najprostszych wersji, w sosie pieczarkowym. Proste składniki na pyszne danie. Filet jest kruchy i wyjątkowo soczysty, mięso po prostu rozpływa się w ustach. A to za sprawą marynaty z maślanki w której mięso leżakowało przez całą noc. Bardzo polecam, bo to super pomysł na mało skomplikowany obiad.
Szybka, smaczna przekąska. Nie jestem jakimś wielkim fanem paluszków krabowych, ale w tym wydaniu są całkiem smaczne. Miseczki z ciasta francuskiego można przygotować dzień wcześniej, przed podaniem napełnić sałatką.
Jakiś czas temu pomyślałam sobie, że temat surówek to jakaś forma zamknietej księgi i niewiele w niej się może zmieniać. Mizeria, surówka z pomidorów, z kapusty - i tyle. Ale jakie było moje zdziwienie kiedy zaczęłam się wgłębiać w przepisy na potralach internetowych! Tam po prostu - końca niewidać :) Co jedna surówka - to lepsza. Wprost nie mogę się zdecydować - którą zrobić jaką pierwszą? Dziś padło na lekką i smaczną surówkę z pora, marchewki i jabłka.
Proponuję Wam kruche i delikatne mięso z kurczaka, zanurzone uprzednio w ziołowej marynacie i nabite na patyk wraz ze słodkim i soczystym ananasem. Do tego chrupiąca papryka i czerwona cebulka, które nie tylko smakują, ale i cieszą oczy. Czy może być smaczniej? Oczywiście! Wystarczy dorzucić do tego kilka pysznych sosów, bez których żaden grill nie może się obyć! U mnie będą 3 różne do wyboru - domowy ketchup, słodki tajski sos chili oraz dip jogurtowo-serowy z kolendrą.
Proponuję Wam kruche i delikatne mięso z kurczaka, zanurzone uprzednio w ziołowej marynacie i nabite na patyk wraz ze słodkim i soczystym ananasem. Do tego chrupiąca papryka i czerwona cebulka, które nie tylko smakują, ale i cieszą oczy. Czy może być smaczniej? Oczywiście! Wystarczy dorzucić do tego kilka pysznych sosów, bez których żaden grill nie może się obyć! U mnie będą 3 różne do wyboru - domowy ketchup, słodki tajski sos chili oraz dip jogurtowo-serowy z kolendrą.
Lato to bardzo intensywny czas. Obfitość sezonowych owoców i warzyw jest tak duża, że trzeba się śpieszyć, żeby wszystko zamknąć w słoiki. W tym roku zdecydowanie postawiłam na przetwory a moim ostatnim dziełem jest sałatka. Kolorowa, ostra, bardzo dobra. Ilość octu można nieco zmniejszyć, wg własnego smaku.
Proponuję Wam kruche i delikatne mięso z kurczaka, zanurzone uprzednio w ziołowej marynacie i nabite na patyk wraz ze słodkim i soczystym ananasem. Do tego chrupiąca papryka i czerwona cebulka, które nie tylko smakują, ale i cieszą oczy. Czy może być smaczniej? Oczywiście! Wystarczy dorzucić do tego kilka pysznych sosów, bez których żaden grill nie może się obyć! U mnie będą 3 różne do wyboru - domowy ketchup, słodki tajski sos chili oraz dip jogurtowo-serowy z kolendrą.