Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym boczkiem
- Wynik: 45
- Czas przygotowania: 15minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Czas wakacji to taki okres kiedy mogę przygotowywać te przepisy, na które zwykle w ciągu roku nie mam czasu. Tak więc o makaronie na jakiś czas postaram się zapomnieć. Dzisiaj polecam przepyszną tartę z bogatym wnętrzem. Oczywiście przepyszna będzie dla tych którzy lubią tarty w wersji wytrawnej. Szpinak, wędzony boczek, suszone pomidory zalane delikatną masą śmietanową w towarzystwie kruchego ciasta to doskonała kompozycja na gorący dzień. Świetnie pasuje do piwa.
Składniki
- Składniki na ciasto
- masło - 125 g
- mąka - 250 g
- sól - szczypta
- jajka - 2
- Składniki na farsz
- suszone pomidory - 4 plasterki
- szpinak - 100 g
- boczek wędzony - 300 g
- śmietana - 300 g
- jajka - 4
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- parmezan - do smaku
Masło posiekać, dodać sól, wymieszać z mąką na kruszonkę. Dodać jajka, zagnieść ciasto. Jeśli mąka jest zbyt sucha, można dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto rozwałkować na wielkość formy o średnicy 21 cm. Wyłożyć formę, wstawić ciasto do lodówki na 1 godź. Po tym czasie na cieście ułożyć arkusz papieru śniadaniowego, obciążyć grochem lub fasolą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekać 20 min.
Szpinak sparzyć gorącą wodą. Odcedzić. Boczek pokroić w kostkę lub plasterki, podsmażyć na patelni. Jajka rozmieszać ze śmietaną, solą i startym parmezanem. Na podpieczonym cieście ułożyć plastry boczku, szpinak i pokrojone suszone pomidory. Całość zalać masą śmietanowo - parmezanową. Wsatwić do piekarnika i piec 30 min w temperaturze 180 stopni. Jeśli wierzch zbyt szybko się zrumienie, można przykryć folią aluminiową.
Smacznego:)