Pianka jagodowa
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Są już w lesie pierwsze jagody ale, że nie nazbierałam ich jeszcze zbyt wiele to ta niewielka ilość powędrowała do pianki. Wystarczyło, żeby nadać jej pięknego koloru, chociaż nie wszyscy uważają, że jest on apetyczny. W połączeniu z granatową galaretką taki deser niewątpliwie wyróżnia się na talerzu. Pianka przygotowana została na bazie mleka skondensowanego a dzięki bitej śmietanie jest niezwykle puszysta. Zrobiłam ją na kakaowym biszkopcie ale będzie też tu pasował zwykły ciasteczkowy spód.
Składniki- Składniki na biszkopt
- jajka - 4
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- cukier - 3 łyżki
- kakao - 1 łyżka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Składniki na piankę
- mleko skondensowane słodzone - 1 puszka
- śmietana kremówka - 330 ml
- jagody - 1 szklanka
- żelatyna - 3 łyżeczki
- galaretka - 1 op.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać rozmieszane żółtka, delikatnie wymieszać. Przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy o śr. 21 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.
Galaretkę rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu.
Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, odstawić. Mleko przelać do miski. Jagody zmiksować, jeśli używacie mrożonych można je trochę podgrzać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do mleka przełożyć zmiksowane jagody, wymieszać, dodać ubitą śmietanę i żelatynę i delikatnie wymieszać.
Przelać pianką na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki. Gdy stężeje zalać galaretką.
Smacznego:)