Pianka jagodowa

Pianka jagodowa
Zdjęcie - Pianka jagodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 50
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 30minuty

Są już w lesie pierwsze jagody ale, że nie nazbierałam ich jeszcze zbyt wiele to ta niewielka ilość powędrowała do pianki. Wystarczyło, żeby nadać jej pięknego koloru, chociaż nie wszyscy uważają, że jest on apetyczny. W połączeniu z granatową galaretką taki deser niewątpliwie wyróżnia się na talerzu. Pianka przygotowana została na bazie mleka skondensowanego a dzięki bitej śmietanie jest niezwykle puszysta. Zrobiłam ją na kakaowym biszkopcie ale będzie też tu pasował zwykły ciasteczkowy spód.

Składniki Instrukcje

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać rozmieszane żółtka, delikatnie wymieszać. Przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy o śr. 21 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Galaretkę rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu.

Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, odstawić. Mleko przelać do miski. Jagody zmiksować, jeśli używacie mrożonych można je trochę podgrzać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do mleka przełożyć zmiksowane jagody, wymieszać, dodać ubitą śmietanę i żelatynę i  delikatnie wymieszać.

Przelać pianką na biszkopt, wyrównać i wstawić do lodówki. Gdy stężeje zalać galaretką.

Smacznego:)

Zdjęcie - Pianka jagodowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów