Kurczak po tajsku z makaronem razowym

Dzisiaj mam dla Was pyszny przepis na kurczaka po tajsku, smakował tak dobrze, że wyjadałam go prosto z patelni. Z warzyw wybrałam brokuły i pieczarki, niestety nie udało się kupić świeżych kiełków fasolki mung, czy kiełków sojowych, ale myślę, że każde kiełki doskonale komponują się smakowo z resztą składników. Kurczaka po tajsku polecam na obiad i poczęstunek dla gości, będzie smakował z jaśminowym ryżem, makaronem razowym lub ryżowym

Zdjęcie - Kurczak po tajsku z makaronem razowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 350 g makaronu razowego
  • 10 dkg. pieczarek obranych i pokrojonych w grube plasterki
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 szkl. orzechów nerkowca
  • garść kiełków rzodkiewki
Marynata
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki sosu tabasco ( pasta z chilii )
  • 1 łyżeczka żółtego curry
  • 1/2 łyżeczki papryki chili
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki oleju roślinnego
Kurczaka kroję w cienkie paski. Do miseczki daję wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszam. Kurczaka obtaczam w marynacie i odstawiam do lodówki na godzinę.Makaron gotuję wg. instrukcji na opakowaniu i odcedzam. W osobnym garnku gotuję brokuła z dodatkiem łyżeczki cukru i soku z cytryny. Po 3 minutach gotowania, odcedzam i odstawiam. Pieczarki smażę na małej ilości oleju, kiedy pieczarki odparują wodę, odstawiam.Kurczaka smażę w woku, lub na dużej patelni, razem z marynatą, około 20 minut. Dodaję makaron, pieczarki, brokuła, całość mieszam i krótko podgrzewam. Przed podaniem dodaję orzechy i kiełki. Pycha…..:)

Zdjęcie - Kurczak po tajsku z makaronem razowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kurczak po tajsku z makaronem razowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy