Pulpety w młodej kapuście
- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Myślałam, że przerobiłam już wszystkie wcielenia pulpetów, aż tu nagle wpadł mi w ręce ten przepis. Ze względu na tradycyjne składniki, na pewno będzie smakował wszystkim, no chyba, że ktoś nie lubi kapusty. Ale tutaj chodzi o młodą kapustę, która jest delikatna i słodka. Genialne danie, wypróbujcie ten przepis.
Składniki- Składniki na pulpety
- mięso mielone - 500 g
- cebula - 1
- jajko - 1
- sucha bułka - 1
- bułka tarta - 2 łyżki
- woda - 1/4 szklanki
- czosnek - 1 ząbek
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- majeranek
- bułka tarta - do obtoczenia
- olej - do smażenia
- Składniki na kapustę
- młoda kapusta - 1 główka
- cebula - 2
- marchewka - 2
- koperek
- liść laurowy
- ziele angielskie - 3 ziarenka
- bulion - 2 szklanki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- masło - 2 łyżki
Pulpety:
Suchą bułkę namoczyć w wodzie. Dobrze ją odcisnąć i dodać do mięsa. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju cebulę, jajko, 2 łyżki bułki tartej i wodę. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli masa będzie mało zwarta, można dosypać jeszcze trochę bułki tartej. Formować pulpeciki, obtaczać je w bułce tartej i obsmażyć lekko na rozgrzanym tłuszczu. Odłożyć.
Kapusta:
Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na rozgrzanym maśle. Pod koniec podsmażania dorzucić marchewkę. Następnie dodać posiekaną kapustę i przyprawy. Wymieszać i zalać całość bulionem. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dołożyć pulpety: nakryć je kapustą i dusić ponownie całość pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec dodać posiekany koperek i delikatnie całość wymieszać.
Smacznego :)