Ratafia

Ratafia
Zdjęcie - Ratafia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ratafię planowałam od bardzo dawna ale zawsze przypominałam sobie o niej, kiedy sezon truskawkowy się skończył. Dopiero w ubiegłym roku nastawiłam ją we właściwym czasie, Jest to wyjątkowa nalewka, niezwykle bogata w smak a zawdzięcza to różnorodności składników. Mogą się tu znaleźć wszelkie owoce, które są dostępne w sezonie letnim. Owoce dodaje się stopniowo, kiedy tylko się pojawią. Zachęcam do nastawienie jej właśnie teraz kiedy truskawki są najsłodsze.  Owoce można dodawać w dowolnych proporcjach ja jednak trzymałam się określonych proporcji.

Źródło: Złota Księga Nalewek

Składniki Instrukcje

Do gąsiorka wlać spirytus. Wrzucić oczyszczone truskawki i płatki dzikiej róży. W miarę dojrzewania dokładać pozostałe owoce. Gąsiorek dobrze zamknąć. Postawić w słonecznym miejscu na dwa miesiące, licząc od dnia, w którym zostały dodane ostatnie owoce. Po tym czasie nalewkę zlać. Z wody i cukru ugotować syrop cukrowy. Ostudzić. Połączyć syrop z nalewką, dobrze wymieszać. Odstawić jeszcze na tydzień. Po tym czasie delikatnie zlać nalewkę, tak aby ewentualne zanieczyszczenia pozostały na dnie. Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Odstawić na pół roku.

Na zdrowie:)

Zdjęcie - Ratafia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów