Myśląc o ziemniakach, w głowie natychmiast wizualizuje mi się idea placków. Ale nie takich tradycyjnych; moje placki są zawsze pełne różnych warzyw oraz niecodziennych przypraw.
Jesień wtargnęła w nasze życie bardzo szybko zmieniając pogodę i nastroje. Zdecydowanym jesiennym daniem jest zupa dyniowa. Najlepsza jest ta rozgrzewająca z imbirem i szczyptą chili. Pokrojona dynia i cebula czekały, aż je doprawię i wstawię do nagrzanego piekarnika aby móc wydobyć woń przypraw i słodki smak dyni.
Dzisiaj wyciągnęłam z lodówki kotlety ze schabu - i pomyślałam, że absolutnie nie mam ochoty na tradycyjne schabowe. Trzeba wymyślić coś nowego. Zaczęłam wertować przepisy. I bingo - trafiłam :) Niezbyt pracochłonne, szybkie do wykonania i przepyszne. To jest właśnie to! - czyli aromatyczny schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera.
Ocet jabłkowy jest bardzo starym specyfikiem znanym już w starożytności. Chociaż jest to blog kulinarny i powinnam podać przepis na np. pikle ogórkowe lub z cukinii zakonserwowane octem jabłkowym, dziś będzie wpis dotyczący urody :)
Składniki typowe, jednak sałatka smakuje wyjątkowo a to dzięki słodkiej, leciutko korzennej zalewie. Dodatek curry i cynamonu sprawia, że każdy kto po nią sięgnie, zakochuje się w tym smaku natychmiast.
Po upalnym lecie, w czasie którego wszyscy szukaliśmy ochłodzenia nadeszła pora rozgrzewania. Różne są na to sposoby, mój ulubiony to kubek gorącej zupy. Oczywiście kremowej. Dzisiaj proponuję zupę wielowarzywną z dodatkiem papryczki chilli i chrupiących grzanek.
Cena papryki nareszcie spadła więc czas najwyższy rozpocząć produkcję naszej ulubionej wersji papryki marynowanej. Smakuje wybornie na kanapkach, jako dodatek do obiadu, sałatki czy jako przekąska. Przepis jest banalnie prosty i szybki w przygotowaniu.
Pomidory są tak pyszne, że nie mogę przestać ich jeść dlatego muszą się pojawiać w każdym daniu. Dziś pomysł jest taki: świeże pomidory z fetą i ziołową kaszą jaglaną. Spróbujcie!
Do karmelizowanych jabłek trafiły owoce pigwowca dając niebiańską konfiturę, której pierwsza partia nawet nie trafiła do słoików bo jak wszyscy zaczęli ją próbować to nim się spostrzegliśmy nie było już co zawekować :)
Świetny przepis na smaczny i sycący posiłek do szkoły. Pyszny chleb rodem z południa, z dodatkiem oliwek, cebuli i natki pietruszki smakuje wybornie w formie kanapki jak i solo. Stanowi sytą przekąskę w przerwach między lekcjami, w pracy w porze lunchu czy jako dodatek do śniadania.