Ketchup z dyni jest rewelacyjnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dań. Możemy go stosować do makaronów, ryżu czy też jako dodatek do mięs. Świetnie też się komponuje jako sos do przystawek na zimno.
Rok temu jeden z październikowych weekendów spędziłam na jurze krakowsko-częstochowskiej. Pogoda jak na zamówienie, więc postanowiłam udać się na grzyby. Grzybów nie znalazłam, za to wróciłam z 2 kilogramami dzikiej róży. Z połowy przygotowałam nalewkę kresową.
Kapusta jest podobno dobra na wszystko, od reumatyzmu przez opuchliznę i siniaki po kaca, ja jednak pozostanę przy jej walorach kulinarnych. Potrawą, z którą najbardziej jest kojarzona, poza bigosem, są gołąbki. Najczęściej przygotowywane z farszem mięsno-ryżowym, ale nie brakuje też wariantów z grzybami, kaszą czy soczewicą (...). Ja odwołując się do tradycji przygotowałam je z farszem z kaszy gryczanej białej i mięsa.
Prosta, pyszna i szybka w przygotowaniu tarta francuska z aksamitnym farszem pachnącym grzybami i tymiankiem... czego chcieć więcej :). Kilka składników a efekt znakomity, polecamy na ciepło i zimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać solo z lampką wina, lub jako dodatek do zupy.
W ubiegłym roku wyjątkowe połączenie piwa i czekolady odkrywałam w brownie. tegoroczne zakończenie akcji "tydzień z piwem w tle" uhonoruję w podobny sposób, bo łącząc te dwa składniki, ale tym razem będzie bez pieczenia - coś dla łasuchów, czyli eleganckie trufle z gorzkiej czekolady.
Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi w "Jerozolimie” tak oto opisują to niezwykle proste i smakowite danie: “Balilah to popularne palestyńskie jedzenie uliczne, sładające się ze świeżej ciecierzycy przyprawionej kuminem i sokiem z cytryny. Niezwykle satysfakcjonująca przekąska.
Znakomity sposób na upieczenie bardzo smacznego pieczywa na kanapki. Włoska stecca . Ciasto którego nie trzeba wyrabiać (autorem tej metody jest Jim Lahey). Jedyne co musimy zrobić, to dobrze zaplanować pieczenie. Po wymieszaniu ciasto musi odleżeć 12- 18 godzin. Poza tym żadnych problemów.