Filet z kurczaka z pieczarkami z patelni (z maślankowej marynaty)
Filet z kurczaka to niezwykle uniwersalne mięso. Delikatna struktura pozwala je bardzo szybko przyrządzić i za to je lubimy. Niebagatelną rolę odgrywa także jego delikatny smak. Chude, lekkostrawne, bardzo dietetyczne komponuje się z wieloma smakami, daje niezliczoną ilość kombinacji. Przedstwiam jedną z najprostszych wersji, w sosie pieczarkowym. Proste składniki na pyszne danie. Filet jest kruchy i wyjątkowo soczysty, mięso po prostu rozpływa się w ustach. A to za sprawą marynaty z maślanki w której mięso leżakowało przez całą noc. Bardzo polecam, bo to super pomysł na mało skomplikowany obiad.
Składniki:
2 podwójne filety z kurczaka
300 g pieczarek
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki mąki krupczatki
masło ghee lub olej do smażenia
1 cebula
natka pietruszki
marynata:
ok.400 ml maślanki
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz z młynka
słodka papryka w proszku
Wykonanie:
Składniki:
2 podwójne filety z kurczaka
300 g pieczarek
200 ml śmietany kremówki
2 łyżki mąki krupczatki
masło ghee lub olej do smażenia
1 cebula
natka pietruszki
marynata:
ok.400 ml maślanki
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz z młynka
słodka papryka w proszku
Wykonanie:
- mięso oczyścić z błonek i powięzi. Czosnek obrać i drobno posiekać. Piersi z kurczaka, natrzeć solą, pieprzem, papryką i obłożyć czosnkiem. Ułożyć w naczniu i zalać maślanką. Przykryć folią spozywczą i odstawić na całą noc do lodówki
- piersi wyjąć z maślanki, zdjąć czosnek, lekko osuszyć. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Odłożyć na bok
- pieczarki oczyścić papierowym ręcznikiem i pokroić. Nigdy nie myjemy pieczarek, bo stracą cały aromat. Obrać i pokroić w piórka cebulę. Przesmażyć na tym samym tłuszczu przez kilka minut, aż stracą objetość. Dolać śmietanę kremówkę. Dosmaczyć solą i pieprzem. Na pieczarkach ułożyć obsmażone piersi z kurczaka. Przykryć patelnię pokrywką i dusić około 10 minut, aż sos zgęstnieje
- podawać z posiekaną zieloną pietruszką