Rogaliki z twarogu bez jajek i cukru

Rogaliki z twarogu bez jajek i cukru
Bardzo proste, trzyskładnikowe rogaliki ( nie licząc proszku do pieczenia ) z twarogu. Przepis bardzo stary, ale na pewno warto do niego wracać, ze wzg. na prostotę wykonania i smak. Jako farszu można użyć powideł lub marmolady, ale bez nadzienia, rogalki również doskonale smakują. W smaku trochę przypominają delikatne ciasto francuskie. Bardzo polecam do popołudniowej kawy

Zdjęcie - Rogaliki z twarogu bez jajek i cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • 250 g. twarogu chudego
  • 250 g. miękkiego masła
  • 250 g. mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ser należy zmielić, lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać ser i masło. Składniki dokładnie wyrobić na gładkie ciasto, powinno być elastyczne. Ciasto owinąć folią spożywczą i dać do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować na okrągły placek o gr. 3-4 mm. Przed wałkowaniem należy blat podsypać mąką, inaczej ciasto będzie się lepić. Koło dzielimy radełkiem na pół, następnie na ćwiartki ( patrz tutaj). Następnie zwijamy w rulonik zaczynając od zewnątrz. Jeżeli dajemy nadzienie, kładziemy pół łyżeczki powideł lub marmolady na brzegi koła i zwijamy ( patrz tutaj). Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Blaszkę z wyposażenia piekarnika, wykładam papierem do pieczenia, rogaliki układam na papierze i piekę około 15 minut. Rogale powinny mocno się zrumienić. Przed pieczeniem można rogale posmarować rozkłóconym jajkiem. Gotowe studzę na kratce. Smacznego

Zdjęcie - Rogaliki z twarogu bez jajek i cukru - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów