Aromatyczna konfitura z agrestu (idealna do mięs)

Aromatyczna konfitura z agrestu (idealna do mięs)

Zdjęcie - aromatyczna konfitura z agrestu (idealna do mięs) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Agrest to raczej specyficzny owoc. Kiedyś bardzo popularny, dziś nieco zapomniany. Nie oszukujmy się - jego smak zależy od dodatków, a najlepsze konfitury robią się z niedojrzałych owoców. Nie należy do często uczulających produktów, dlatego warto go wprowadzić do diety alergika. My bardzo lubimy dżem agrestowy, doprawiony wanilią i cynamonem. Dziś pokażę wam konfiturę mniej słodką, za to bardzo aromatyczną i lekko ostrą, która jest świetnym dodatkiem do mięs.
Należy mieć:

500 g agrestu
2 cm kawałek imbiru
5 łyżek cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki drobno posiekanej skórki z limonki (alergicy pomijają)
goździk chili - do smaku 

W rondlu rozpuścić cukier, dodać obrany, starty na tarce o grubych oczkach imbir i karmelizować go kilka minut. Następnie wrzucić oczyszczony agrest, skórkę limonki oraz goździk i smażyć konfiturę powoli, aż owoce będą szkliste. Wtedy dodać do smaku chili, wymieszać i spróbować - próbować należy konfiturę lekko przestudzoną na łyżce, by się nie poparzyć. Jeszcze chwilę przesmażać, a następnie przełożyć do wyprażonych wecków i zamknąć. Pasteryzować ok. 20 minut.

Kategorie przepisów