Grzanki toskańskie
Któż z nas nie lubi poprzegryzać sobie chrupiących grzanek?!
Z zapiekanym serem … ze świeżymi pomidorami … z ulubioną wędliną czy też moczone w prawdziwym masełku.
Ja dziś mam dla Was przepis na taką wersję, jakiej zapewne jeszcze nigdy nie próbowaliście!
Grzanki toskańskie – przepis na nie znalazłam w jednym z bardzo starych kalendarzy, takich do zrywania.
Troszkę oczywiście zmieniłam … dodałam coś od siebie … urozmaiciłam … i tym sposobem mogłam delektować się fantastycznymi, chrupiącymi grzankami.
Farsz z drobiowych wątróbek i czarnych oliwek z całą pewnością nie należy do popularnych, ale gwarantuję, że należy do bardzo smacznych!
Takie grzanki są świetnym pomysłem na kolację albo rodzinną imprezę!
Gwarantuję, że nawet ci, którzy za wątróbką nie przepadają z przyjemnością zjedzą do samego końca.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
* bagietka – 1 szt
* wątróbki drobiowe – 150 g
* czarne oliwki – 50 g
* masło – 1 łyżka
* suszona cebulka – 2 łyżki
* parmezan – 3 łyżki
* oliwa z oliwek – 3 łyżki
* sól , pieprz – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Oczyszczoną wątróbkę przesmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 minut, studzimy, i bardzo drobno siekamy.
Dodajemy masło, posiekane oliwki oraz suszonką cebulkę.
Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Bagietkę kroimy pod skosem, smarujemy oliwą, nakładamy farsz, posypujemy startym parmezanem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 5-7 minut.
Podajemy gorące!
Smacznego!