Placuszki jogurtowe z malinami
Poranny spacer, szybkie zakupy w osiedlowym markecie, a następnie kilka minut spędzonych na straganie z sezonowymi owocami i warzywami. Zapach malin i latające nad nimi pszczoły zdradzają ich cudowny smak. W domu pachną jeszcze intensywniej... Śniadanie upłynie malinowo!!
Składniki:
Placki 330g jogurtu
1 jajko
100g mąki
16g cukru wanilinowego
garść pokrojonych malin
odrobina oleju
Sos
5 łyżek cukru
garść malin
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, jajko oraz jogurt i mieszamy trzepaczką wszystkie składniki. Na koniec dodajemy odrobinę oleju i cząstki malin i mieszamy.
Ciasto na placuszki wylewamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na małym ogniu. Gdy na placuszku pojawiają się pęcherzyki obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.
Do rondelka wrzucamy maliny i cukier. Owoce delikatnie rozdrabniamy widelcem i gotujemy przez 5-10 minut. Gorącym sosem polewamy placuszki.