Raggmunk (szwedzkie placki ziemniaczane)

Raggmunk (szwedzkie placki ziemniaczane)

Coraz częściej dostrzegam, jak wiele kuchnia polska i skandynawska mają ze sobą wspólnego. Klopsiki, kisiele, desery z kaszy manny, naleśniki czy zupy jarzynowe to tylko kilka naszych wspólnych potraw. Kolejną są placki ziemniaczane ;) Te, które robią Szwedzi, mają odrobinę inną recepturę, a co ciekawe – serwuje się je z dodatkiem smażonego boczku i oczywiście konfitury z borówki brusznicy ;)
Szwedzkie placki ziemniaczane są nieco delikatniejsze w smaku (zapewne za sprawą dodatku mleka). Bardzo nam zasmakowały i na pewno będę wracać do tego przepisu (i już niekoniecznie z tym boczkiem ;)

Zdjęcie - Raggmunk (szwedzkie placki ziemniaczane) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
RAGGMUNK (SZWEDZKIE PLACKI ZIEMNIACZANE)
(2 porcje)

  • 400g ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki mleka,
  • ½ szklanki mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • 4 cienkie plastry boczku,
  • dżem z borówki brusznicy (lub z żurawiny)


W misce zmiksować jajko, mleko i mąkę na gładkie ciasto. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie odcisnąć w dłoniach z nadmiaru soku i dodać do ciasta. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść okrągłe placki. Smażyć z obu stron na średnim ogniu. Usmażone, złociste placki osączyć na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Boczek usmażyć na patelni bez dodatku oleju. Gdy będzie chrupiący, przełożyć go na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki podawać z plastrami boczku i dżemem z borówki.


(przepis podpatrzony na blogu Kropla Oliwy)

Zdjęcie - Raggmunk (szwedzkie placki ziemniaczane) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów