Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami
W tym roku nasze wiśniowe drzewka dały nam bardzo dużo owoców. Zrobiłam konfiturę wiśniową, wiśnie w soku własnym (będą do ciast zimą), kilka słoiczków frużeliny wiśniowej oraz upiekłam pyszne ciasto z czekoladą i wiśniami. Ciasto rozpływa się w ustach, jest mięciutkie i wilgotne. Bardzo nam smakowało.
Źródło przepisu: Słodkie Fantazje.
Składniki (na keksówkę o wymiarach 30x11 cm):
*200 g gorzkiej czekolady (można dać pół na pół z mleczną)
*250 g masła
*200 g cukru pudru
*szczypta soli
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*4 duże jajka
*200 g mąki pszennej
*40 g mąki ziemniaczanej
*40 g kakao
*2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
*5 łyżek mleka
Dodatkowo:
*300 g wiśni świeżych lub mrożonych
Polewa:
*150 g gorzkiej czekolady
*2 łyżki oleju
Wykonanie:
Wiśnie umyć, wydrylować i osączyć. Czekoladę pokroić na małe kawałki.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier puder, ekstrakt waniliowy i sól. Ucierać, aż masa będzie puszysta i jednolita. Dodawać po 1 żółtku, dalej ucierając.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i dodawać do masy maślano-jajecznej na przemian z mlekiem, miksując aż masa będzie jednolita.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta razem z pokrojoną czekoladą. Delikatnie wymieszać.
Wiśnie obtoczyć w mące, delikatnie wmieszać do ciasta drewniana łyżką.
Keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto przełożyć do formy, wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piec około 50-60 minut (po ok. 45 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Ważne, żeby nie piec ciasta zbyt długo, bo straci efekt wilgotności.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie około 15 minut, po upływie tego czasu wyjąć i wystudzić.
Polewa:
Czekoladę posiekać, rozpuścić razem z olejem w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając. Rozpuszczoną czekoladą polać przestudzone ciasto i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego :)