Chłodnik ogórkowy
Za oknem rześko niczym na pustyni Gobi, ostatnia rzeczą, na jaką mamy ochotę jest stanie przy rozgrzanej kuchence. W takie dni, najlepiej sprawdzają się orzeźwiające chłodniki.
Wystarczy posiekać składniki, doprawić, wstawić do lodówki i cieszyć się pełnymi smaku, chłodnymi porcjami. Nawet przez cały dzień!
Jako dodatkowy element chłodnika, rewelacyjnie sprawdzają się drobno posiekane listki rukoli. Są pikantne, świetnie więc uzupełniają bukiet tej zielonej zupy.
A tu inne propozycje chłodników na upalne dni: z rukolą, porowy oraz klasyczny chłodnik litewski.
Proporcje dla 3 osób.
Składniki- ogórek długi - 2 szt
- rzodkiewki - ok. 5 szt
- czosnek - 1 mały ząbek
- koperek - 1 pęczek
- szczypiorek - 2 posiekane łyżki
- maślanka - 1 litr
- jogurt grecki - 1/2 dużego opakowania
- sól, pieprz - do smaku
Ogórek przekrój wzdłuż, wykrój (lub wyjmij łyżeczką) nasionka. Pokrój w drobną kostkę. Dodaj startą na dużych oczkach rzodkiewkę. Wymieszaj z koperkiem i szczypiorkiem, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek.
Dolej maślankę i jogurt, wymieszaj, przypraw do smaku. Odstaw do lodówki, żeby składniki się "przegryzły", a zupa schłodziła.