Tiramisu z malinami
Tiramisu - zachwyca smakiem, doskonały na wszystkie okazje - włoski deser znany na całym świecie. Skąd ta sława? Kto zna i spróbował choć raz tiramisu wie, że to niebo w gębie. To deser bez pieczenia, zatem najlepszy na lato. Podłużne biszkopty nasączone aromatycznym espresso z amaretto, przełożone kremem mascarpone nie znudzi się nigdy. Dziś zapraszam na letnią wersję tiramisu z dodatkiem malin. Jestem pewna, że ta wakacyjna wersja zachwyci Cię smakiem. Wcześniej robiłam tiramisu jagodowe, które zostało dosłownie pochłonięte. Malinowe jest równie pyszne, ale właściwie każde miękkie owoce sprawdzą się super. Tiramisu najlepiej przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem, by krem stężał, a smaki się przegryzły.
Składniki na keksówkę:
200 g podłużnych biszkoptów
250 g mascarpone
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki ksylitolu lub cukru
100 ml esperesso
1 łyżka amaretto lub rumu
2 łyżeczki ksylitolu lub cukru
2 łyżeczki kakao
200 g malin
Wykonanie:
- zaparzyć espresso. Posłodzić kawę 2 łyżeczkami ksylitolu lub cukru i dodać łyżkę likieru amaretto. Ostudzić
- foremkę, keksówkę wyłożyć folią spożywczą, wypuszczając sporo folii na zewnątrz foremki, co ułatwi późniejsze uwolnienie ciasta z foremki
- mascarpone ubić mikserem i cały czas ubijając dolewać porcjami śmietanę kremówkę. Dodać ksylitol. Masa początkowo bardzo się rozrzedzi, lecz szybko stężeje
- na dnie keksówki ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i skropić je przygotowanym espresso z amaretto. Rozmarować na biszkoptach 1/3 kremu, następnie rozłożyć na kremie maliny. Na maliny wyłożyć 1/3 kremu, ułożyć resztę biszkoptów i skropić resztą ponczu. Rozprowadzić pozostały krem i posypać przez sitko kako. Przykryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc
- podawać mocno schłodzone z resztą malin
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
uwagi: jesli tiramisu mają jeść dzieci, espresso z amaretto zastąp sokiem z pomrańczy