Kammerjunker - małe duńskie ciasteczka
Kammerjunker to tradycyjne duńskie małe ciasteczka. Istnieją różne wersje – z dodatkiem płatków owsianych, skórki z cytryny lub marcepanu, albo i bez tych składników. Ja skusiłam się na zdrowszą wersję owsianych kammerjunker, z obniżoną zawartością masła i cukru. Są niezbyt słodkie, ale za to delikatne i kruche. Dodatek marcepanu i skórki z cytryny sprawia, że smakują naprawdę świetnie.
Kammerjunker świetnie smakują ze szklanką mleka lub kawy po duńsku, ale najczęściej używane są jako dodatek do koldskal – duńskiego chłodnika, na który przepis pojawi się już niebawem... :)
KAMMERJUNKER - DUŃSKIE CIASTECZKA OWSIANE
(50-60 sztuk)
- 175g płatków owsianych,
- 75g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 35g cukru trzcinowego,
- 2 jajka,
- 40g masła,
- 50g marcepanu,
- skórka z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze na mąkę. Przesypać do miski, dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny, wszystko razem wymieszać. Wysypać na blat, dodać masło i całość posiekać, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajka, starty na tarce marcepan oraz ekstrakt waniliowy. Całość zagnieść dłońmi, aż powstanie spójne ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je lekko spłaszczyć palcem lub łyżeczką (ja tego nie zrobiłam). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż będą miały złocisty kolor.
(na podstawie przepisu Emilii)