Kammerjunker - małe duńskie ciasteczka

Kammerjunker to tradycyjne duńskie małe ciasteczka. Istnieją różne wersje – z dodatkiem płatków owsianych, skórki z cytryny lub marcepanu, albo i bez tych składników. Ja skusiłam się na zdrowszą wersję owsianych kammerjunker, z obniżoną zawartością masła i cukru. Są niezbyt słodkie, ale za to delikatne i kruche. Dodatek marcepanu i skórki z cytryny sprawia, że smakują naprawdę świetnie.
Kammerjunker świetnie smakują ze szklanką mleka lub kawy po duńsku, ale najczęściej używane są jako dodatek do koldskal – duńskiego chłodnika, na który przepis pojawi się już niebawem... :)

Zdjęcie - Kammerjunker - małe duńskie ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
KAMMERJUNKER - DUŃSKIE CIASTECZKA OWSIANE
(50-60 sztuk)

  • 175g płatków owsianych,
  • 75g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 35g cukru trzcinowego,
  • 2 jajka,
  • 40g masła,
  • 50g marcepanu,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze na mąkę. Przesypać do miski, dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny, wszystko razem wymieszać. Wysypać na blat, dodać masło i całość posiekać, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodać jajka, starty na tarce marcepan oraz ekstrakt waniliowy. Całość zagnieść dłońmi, aż powstanie spójne ciasto. Z ciasta formować małe kuleczki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można je lekko spłaszczyć palcem lub łyżeczką (ja tego nie zrobiłam). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż będą miały złocisty kolor.


(na podstawie przepisu Emilii)

Zdjęcie - Kammerjunker - małe duńskie ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy