Ostrygi sparzone w sosie własnym, sos azjatycki z jarmużem i chrupiąca panierka z cytryną i pietruszką. Bez wątpienia ostrygi à la Rockefeller w Tajlandiibędą będą częstym gościem na naszym stole.
W miseczce mieszamy olej Kujawski z ziołami, startą skórkę z cytryny, drobno posiekaną papryczkę chilli, młotkowany pieprz i roztarty czosnek. Do mieszanki wrzucamy oczyszczone krewetki i mieszamy, aby dobrze obtoczyły się w marynacie...
W pojemniku malaksera umieszczamy zerwane liście bazylii, starty na drobnych oczkach parmezan, olej Kujawski z bazylią, obrane i lekko zmiażdżone ząbki czosnku oraz podprażone orzeszki pinii. Całość miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej pasty. Jeśli pesto jest zbyt gęste, możemy dolać jeszcze odrobinę oleju...
Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą do osobnego naczynia. Następnie dodajemy mieszankę do ubitych jajek i mieszamy do połączenia się z resztą składników. Do masy dolewamy olej Kujawski, mieszamy...
Mając w lodówce ciasto francuskie i pieczarki pomyślałam o przyrządzeniu szybkiej przekąski. Powstały rożki nadziewane pieczarkami. Chrupiące, złociste i pieczarkowe.
Dla osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis.
Regiolnalna potrawa z Centralnej Polski. Idealna na jesienne szarugi, rozgrzewająca, podnosząca odporność. W innych regionach funkcjonuje jako żurek. Z braku dostępu do świeżych, leśnych grzybów moja zalewajka jest z dodatkiem ciemnych pieczarek, może choć trochę imitujących te leśne.
Pieczone warzywa smakują wyśmienicie same, jako danie wegetariańskie, ale stanowią też idealny dodatek do mięs czy ryb. Podczas pieczenia wysoka temperatura wydobywa z warzyw całą słodycz, intensywny smak i aromat. Jeśli lubicie dania, które robią się same (no może prawie same) to zapiekanka warzywna to idealna propozycja
Pyszne, delikatne, leciutkie dzięki pianie z białek. Można je nadziewać czym się chce. Farszem z jarmużu, a może śliwki, jabłko na słodko? Dowolnie. Jak podpowiada Wam wyobraźnia.
Odkąd pamiętam wielbię kluski pod każdą postacią. Jednak dodatek dyni w kluskach śląskich sprawił, że są one jeszcze lepsze – pulchne, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach.
Weekend i kolejne Wypiekanie na śniadanie...a pieczemy drożdżówki wg tego przepisu...ten przepis czekał u mnie w kolejce do wypróbowania od dawna...ale zawsze było jakieś ale...no.. i w końcu bułeczki są...moje są z dżemem wiśniowym, ale to bez znaczenia jakie nadzienie damy do środka, bo bułeczki są pyszne.
Tradycyjny hummus powstaje z połączenia tahini, czosnku oraz soku z cytryny. Wszystkie składniki zmiksowane z dodatkiem przypraw oraz kolendry stanowią bardzo odżywczy i zdrowy element posiłku na rozpoczęcie dnia.
Do przygotowania pasty hummus niezbędne jest tahini. Jeśli nie macie możliwości zakupienia gotowej pasty tahini możecie zrobić ją sami. I dziś pokaże Wam jak ją zrobić.