Kluski śląskie z dynią
Odkąd pamiętam wielbię kluski pod każdą postacią. Jednak dodatek dyni w kluskach śląskich sprawił, że są one jeszcze lepsze – pulchne, delikatne i wręcz rozpływają się w ustach.
Przepis na kluski śląskie z dynią jest propozycją dla Głodnego Studenta. Danie jest wybitnie proste, tanie i oczywiście szybkie. Jednocześnie jest pożywne. Jako dodatek do klusek możemy zastosować ulubiony sos np. pieczarkowy lub z pory. Jednak kluski śląskie z dynią nawet z samym masełkiem smakują wybornie. Spróbujcie sami – są pyszne
Zobacz też: Jak przygotować puree z dyni Składniki:- 300g puree z dyni
- 1 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko (opcjonalnie)
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przeciskamy przez praskę i studzimy. Do ziemniaków dodajemy wcześniej przygotowane puree z dyni i mieszamy. Całość masy dzielimy na 4 części, 1 odkładamy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Opcjonalnie możemy również dodać jajko.
Masę na kluski wyrabiamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W środku każdej kluski robimy dziurkę.
Przygotowane kluski śląskie wrzucamy partiami do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy przez 2 min. od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Kluski śląskie można zamrozić, jednak należy to robić przed ugotowaniem, tzn. uformowane kluski układamy na deseczkę tak, aby nie stykały się ze sobą i wstawiamy od razu do zamrażalnika. Zamrożone kluski przekładamy do woreczków i przechowujemy w zamrażalniku.