Hummus – pasta z ciecierzycy

Hummus – pasta z ciecierzycy

Hummus to pasta z ciecierzycy (cieciorki) pochodząca z Bliskiego Wschodu najczęściej występująca jako zimna przekąska, spożywana z chlebkiem pita lub jako dodatek do mięs, ryb czy warzyw. Przepis na hummus jest bardzo prosty w przygotowaniu.

Tradycyjny hummus powstaje z połączenia tahini, czosnku oraz soku z cytryny. Wszystkie składniki zmiksowane z dodatkiem przypraw oraz kolendry stanowią bardzo odżywczy i zdrowy element posiłku na rozpoczęcie dnia.

Do przygotowania pasty hummus niezbędne jest tahini. Jeśli nie macie możliwości zakupienia gotowej pasty tahini możecie zrobić ją sami. I dziś pokaże Wam jak ją zrobić.

Zdjęcie - Hummus – pasta z ciecierzycy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Składniki:
  • 5 łyżek sezamu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 puszka ciecierzycy (200 g netto)
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połówki cytryny
  • 100 ml zimnej zalewy z ciecierzycy
  • świeża kolendra
  • pieprz, sól, papryka słodka
Przygotowanie:

Sezam wsypać na suchą patelnię i delikatnie (krótko) uprażyć, do momentu aż nabierze lekko złotego koloru. Uprażony sezam zmielić i połączyć z oliwą. Całość dokładnie zmiksować do chwili osiągnięcia konsystencji gładkiej pasty*.

Powstałą pastę połączyć z ugotowaną i odsączoną ciecierzycą, sokiem z cytryny oraz z czosnkiem. Miksować, stopniowo dodając zimną zalewę. W ostatnim etapie dodać przyprawy oraz kolendrę.

Całość zmiksować do osiągnięcia gładkiej, kremowej pasty.

* Sezam z oliwą można zastąpić 2 łyżkami gotowej pasty tahini

Kategorie przepisów