Hummus – pasta z ciecierzycy
Hummus to pasta z ciecierzycy (cieciorki) pochodząca z Bliskiego Wschodu najczęściej występująca jako zimna przekąska, spożywana z chlebkiem pita lub jako dodatek do mięs, ryb czy warzyw. Przepis na hummus jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Tradycyjny hummus powstaje z połączenia tahini, czosnku oraz soku z cytryny. Wszystkie składniki zmiksowane z dodatkiem przypraw oraz kolendry stanowią bardzo odżywczy i zdrowy element posiłku na rozpoczęcie dnia.
Do przygotowania pasty hummus niezbędne jest tahini. Jeśli nie macie możliwości zakupienia gotowej pasty tahini możecie zrobić ją sami. I dziś pokaże Wam jak ją zrobić.
Składniki:- 5 łyżek sezamu
- 2 łyżki oliwy
- 1 puszka ciecierzycy (200 g netto)
- 2 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- 100 ml zimnej zalewy z ciecierzycy
- świeża kolendra
- pieprz, sól, papryka słodka
Sezam wsypać na suchą patelnię i delikatnie (krótko) uprażyć, do momentu aż nabierze lekko złotego koloru. Uprażony sezam zmielić i połączyć z oliwą. Całość dokładnie zmiksować do chwili osiągnięcia konsystencji gładkiej pasty*.
Powstałą pastę połączyć z ugotowaną i odsączoną ciecierzycą, sokiem z cytryny oraz z czosnkiem. Miksować, stopniowo dodając zimną zalewę. W ostatnim etapie dodać przyprawy oraz kolendrę.
Całość zmiksować do osiągnięcia gładkiej, kremowej pasty.
* Sezam z oliwą można zastąpić 2 łyżkami gotowej pasty tahini