Zalewajka z grzybami - Regionalne smaki. Październik
Jesienny żurek z grzybami został przygotowany w ramach wspólnego gotowania. Zajrzyjcie do Renaty z bloga "Codziennik kuchenny", która jest autorką nowej comiesiecznej akcji Regionalne smaki. W październiku na pierwszy ogień - zalewajka. Regiolnalna potrawa z Centralnej Polski. Idealna na jesienne szarugi, rozgrzewająca, podnosząca odporność. W innych regionach funkcjonuje jako żurek. Z braku dostępu do świeżych, leśnych grzybów moja zalewajka jest z dodatkiem ciemnych pieczarek, może choć trochę imitujących te leśne. Ponieważ wszystkie zupy przygotowuję na wywarze jarzynowym i tutaj jest on podstawą zupy. Zalewajkę podałam z tłuczonymi ziemniakami i białą kiełbasą, także talerz pysznego żurku wystarczył za całe danie obiadowe.
Składniki:
500-700 ml zakwasu żurkowego
6 średnich ziemniaków
2 marchewki, pietruszka, seler
30 dkg ciemnych pieczarek
20 dkg wędzonego boczku
1 cebula
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki majeranku
4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe ( do przygotowania zakwasu|)
2 ząbki czosnku (użyłam do przygotowania zakwasu)
sól, pieprz
4 białe kiełbaski
Wykonanie:
- przygotować kilka dni wcześniej zakwas na żur wg tego przepisu
- boczek zalać zimną wodą. Zagotować. Dołożyć marchewki, pietruszkę i kawałek selera i przyprawy. Cebulę przekroić na pół i podpiec na płycie kuchenki. Dodać do wywaru
- w osobnym garnku ugotować obrane ziemniaki. Miękkie ubić tłuczkiem do ziemniaków
- grzyby oczyścić, pociąć w plasterki i podsmażyć na patelni
- z gotowego wywaru usunąć boczek (można pokroić i dodać do żuru lub pozostawić na kanapki), następnie wlać wymieszany zakwas. Na początek 500 ml, jeśli jest nie dość kwaśny dolać resztę. Dodać roztarty w palcach majeranek i zaparzyć w zupie białe kiełbaski. Na koniec zabielić żurek śmietaną. Podawać z tłuczonymi ziemniakami, przygotowanymi pieczarkami i plasterkami białej kiełbasy