Rożki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami

Rożki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami



Zdjęcie - ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mając w lodówce ciasto francuskie i pieczarki pomyślałam o przyrządzeniu szybkiej przekąski. Powstały rożki nadziewane pieczarkami. Chrupiące, złociste i pieczarkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu. Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem
lub przygotować na słodko z ulubionymi owocami. Polecam.

Zdjęcie - ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 30 deko pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki 12% śmietany
  • 1- 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz


Pieczarki umyłam.
Zdjęcie - ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pokroiłam je na plasterki.
Zdjęcie - ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pokroiłam drobno cebulę. Zeszkliłam ją na części masła z odrobiną soli.
Zdjęcie - ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dołożyłam do niej pieczarki i pozostałą część masła.
Zdjęcie - ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pieczarki dusiłam dopóki nie odparował z nich sok. Farsz nie powinien być za rzadki.
Zdjęcie - ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodałam śmietanę, przyprawiłam solą i pieprzem.
Zdjęcie - ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyjęłam z zamrażalnika płat ciasta francuskiego. Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej.
Zdjęcie - ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pokroiłam go na kwadraty.
Zdjęcie - ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na każdy kwadrat nakładałam nadzienie z pieczarek.
Zdjęcie - ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Można nadziać ciasto również szpinakiem.
Zdjęcie - ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składałam ciasto na pół po przekątnej na kształt trójkątów. Boki dociskałam widelcem.

Zdjęcie - ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Każdy rożek nakłułam widelcem, Można też naciąć w dwóch, trzech miejscach nożem małe otworki wentylacyjne. Posmarowałam ciastka roztrzepanym jajkiem.
Zdjęcie - ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ułożyłam rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Zdjęcie - ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Piekłam przez około 20-25 minut w temperaturze 220 stopni, do uzyskania złotego koloru. Smacznego!

Zdjęcie - ROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE PIECZARKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów