Rożki z ciasta francuskiego nadziewane pieczarkami
Mając w lodówce ciasto francuskie i pieczarki pomyślałam o przyrządzeniu szybkiej przekąski. Powstały rożki nadziewane pieczarkami. Chrupiące, złociste i pieczarkowe. Błyskawiczne w przygotowaniu. Można zamiast pieczarek nadziać je szpinakiem
lub przygotować na słodko z ulubionymi owocami. Polecam.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 30 deko pieczarek
- 1 mała cebula
- 3 łyżki 12% śmietany
- 1- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Pieczarki umyłam.
Pokroiłam je na plasterki.
Pokroiłam drobno cebulę. Zeszkliłam ją na części masła z odrobiną soli.
Dołożyłam do niej pieczarki i pozostałą część masła.
Pieczarki dusiłam dopóki nie odparował z nich sok. Farsz nie powinien być za rzadki.
Dodałam śmietanę, przyprawiłam solą i pieprzem.
Wyjęłam z zamrażalnika płat ciasta francuskiego. Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej.
Pokroiłam go na kwadraty.
Na każdy kwadrat nakładałam nadzienie z pieczarek.
Można nadziać ciasto również szpinakiem.
Składałam ciasto na pół po przekątnej na kształt trójkątów. Boki dociskałam widelcem.
Każdy rożek nakłułam widelcem, Można też naciąć w dwóch, trzech miejscach nożem małe otworki wentylacyjne. Posmarowałam ciastka roztrzepanym jajkiem.
Ułożyłam rożki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam przez około 20-25 minut w temperaturze 220 stopni, do uzyskania złotego koloru. Smacznego!