Pieczone knedle ze szpinakiem (bezglutenowe)

Pieczone knedle ze szpinakiem (bezglutenowe)

Zdjęcie - Pieczone knedle ze szpinakiem (bezglutenowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Pyszne, delikatne, leciutkie dzięki pianie z białek. Można je nadziewać czym się chce. Farszem z jarmużu, a może śliwki, jabłko na słodko? Dowolnie. Jak podpowiada Wam wyobraźnia.

Zdjęcie - Pieczone knedle ze szpinakiem (bezglutenowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ok 700 gram ziemniaków mącznych, ugotowanych i przeciśniętych przez praskę, wystudzonych
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3 jaja w tym jedna do posmarowania wierzchu
sól do smaku
Farsz:
paczka rozmrożonego szpinaku
paczuszka orzeszków piniowych
sól
cebula pokrojona w kosteczkę
oliwa do podsmażenia cebulki
2 ząbki czosnku
odrobina białego wina
kaszka kukurydziana do obtaczania 


Zdjęcie - Pieczone knedle ze szpinakiem (bezglutenowe) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Najpierw zróbcie farsz. Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę dodać posiekany czosnek, sól, szpinak . Na osobnej patelni uprażyć orzeszki (opcjonalnie). Farsz chwilkę podsmażyć razem, wlać wino i odparować.
Lekko wystudzić
Do wystudzonych ziemniaków dodać 2 żółtka, mąkę ziemniaczaną ( dosypcie więcej jeśli będzie za lepkie) i pianę z 2 białek. Wyrobić ciasto. . Ciasto podzielić na równe części . Uformować kulę rozpłaszczyć, a środek nadziewać farszem. Zalepić, uformować knedel, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i układać na blasze. Wszystkie posmarować rozmąconym jajem. Piec ok 50 minut w 190 stopniach, aż będą rumiane. My zjedliśmy z ketchupem:)

Kategorie przepisów