Makaron z jogurtowym sosem serowym i tuńczykiem
Jest to super pyszne i super szybkie danie. Wystarczy dosłownie niecałe 15 minut i kilka prostych składników, aby zjeść genialny obiad. Użyłam sera huculskiego - moje nowe, polskie odkrycie. Jest to słonawy i twardy ser, przypomina trochę i oscypek, i fetę. Mi smakuje bardzo. Z resztą całe danie było wyśmienite i lekkie. Bardzo polecam!
Makaron z jogurtowym sosem serowym i tuńczykiem
/2 porcje/
250g świeżego makaronu tagliatelle
180g jogurtu naturalnego
100g mozzarelli
100g sera huculskiego/oscypka/fety
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki czosnku suszonego
1/2 łyżeczki soli morskiej
80g tuńczyka z puszki
W rondelku umieścić jogurt, starkowaną mozzarellę oraz pokrojony drobno ser huculski (lub inny tego typu). Podgrzewać, ciągle mieszając, do rozpuszczenia się składników. Dodać wszystkie przyprawy i jeszcze przez chwilę podgrzewać. Ugotować makaron. Następnie wymieszać go z sosem. Wyłożyć na talerze i ułożyć kawałki tuńczyka. Posypać listkami bazylii. Smacznego!