"Meksykański" gulasz z soczewicy z kiełbaskami i dynią
Zimno...zimno...coraz zimniej ! Tak to właśnie będzie. Nie zapadniemy w zimowy sen, nie obudzi nas wiosenny śpiew ptaków i ciepło słonecznych promieni, soczystość zielonych traw, zapach krokusów.... O nie ! Musimy zimę przetrwać. A jak ? Solidna porcja rozgrzewającego, pikantnego gulaszu (?), z soczewicą, kiełbaskami, fasolą, dynią...i co tam jeszcze w czeluściach lodówki znajdziecie. Taki gulasz lubi wiele składników, ważne tylko, by go porządnie doprawić, no i może granic fantazji nie przekraczać i nie wrzucać do gara, jak i co popadnie...
Aha...jeśli jesteś wegetarianinem, pomiń mięsne dodatki w daniu - też będzie smacznie !
Składniki:
Wykonanie:
Soczewicę ugotować w dwóch szklankach wody, lekko osolić.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w kawałki kiełbaski - smażyć razem 2-3 minuty. Kiełbaski z cebulą przełożyć do szerokiego rondla lub niewysokiego garnka, dodać ugotowaną soczewicę i zalać całość passatą pomidorową. Gotować kilka minut.
Dynię pokroi w kostkę, fasolę opłukać na sicie i odsączyć z wody. Fasolę i dynię dodać do gulaszu, delikatnie przemieszać i gotować do podgrzania składników.
Gulasz doprawić meksykańską mieszanką przypraw.
Danie podawać samodzielnie lub z bagietką bądź ryżem.
Smacznego !
Aha...jeśli jesteś wegetarianinem, pomiń mięsne dodatki w daniu - też będzie smacznie !
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1/2 pieczonej dyni hokkaido ( nie za duża )
- puszka czerwonej fasoli
- 2 średniej wielkości cebule
- 250 g kiełbasek ( u mnie patyczki szynkowe Tradycyjne Jadło )
- 400-500 ml passaty pomidorowej ( przecieru pomidorowego, NIE koncentratu )
- olej rzepakowy do smażenia
- przyprawa do potraw meksykańskich Appetitta ( lub przyprawy wedle uznania )
Wykonanie:
Soczewicę ugotować w dwóch szklankach wody, lekko osolić.
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojone w kawałki kiełbaski - smażyć razem 2-3 minuty. Kiełbaski z cebulą przełożyć do szerokiego rondla lub niewysokiego garnka, dodać ugotowaną soczewicę i zalać całość passatą pomidorową. Gotować kilka minut.
Dynię pokroi w kostkę, fasolę opłukać na sicie i odsączyć z wody. Fasolę i dynię dodać do gulaszu, delikatnie przemieszać i gotować do podgrzania składników.
Gulasz doprawić meksykańską mieszanką przypraw.
Danie podawać samodzielnie lub z bagietką bądź ryżem.
Smacznego !