Pęczak z krewetkami, dynią i gruszką

Pęczak z krewetkami, dynią i gruszką

Pęczak z krewetkami, dynią i gruszką to danie nie tylko pyszne, ale i zdrowe i niskotłuszczowe. Dobre na ciepło oraz na zimno. Słodkawe krewetki w połączeniu z gruszką i dynią, lekko skropione sokiem z limonki w towarzystwie kaszy pęczak to nietuzinkowe połączenie, które też bardzo smakowało naszemu małemu Wojtkowi.

Zdjęcie - Pęczak z krewetkami, dynią i gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od dłuższego czasu staramy się, aby nasza kuchnia była bardziej fit. Niezbędny do tego jest odpowiedni sprzęt, jak na przykład patelnia do niskotłuszczowego smażenia, którą możecie zakupić na www.sklep.dajar.pl 

Składniki na 4 porcje:

  • pół szklanki suchej kaszy jęczmniennej pęczak
  • 16 krewetek black tiger (mogą być mrożone, ale przed przygotowaniem potrawy należy je rozmrozić)
  • mała dynia hokkaido (ok. 350 g)
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 limonka
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta płatków peperoncino
  • sól i świeżo mielony pieprz

Kaszę gotuj po przykryciem w 1 szklance wody z odrobiną soli, aż będzie miękka, pozwól jej wchłonąć całą wodę, zostaw po ugotowaniu pod przykryciem. Nie odlewaj wody, bo wypłuczesz kaszę ze wszystkich cennych składników.

Dynię wydrąż usuwając miąższ i pestki, obierz pokrój w półplastry, ułóż na płytkiej formie do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i piecz 15 min. w piekarniku w 200 stopniach (grzanie góra-dół) lub 15 min. w 180 stopniach z termoobiegiem. Ostudź i pokrój w małą kostkę.

Krewetki myj i oczyść z pancerzyków oraz usuń im przewody pokarmowe (czarna linia na grzbiecie, wystarczy naciąć płytko ostrym nożem i wypłukać pod bieżącą wodą.

Czosnek obierz i drobno posiekaj. Gruszkę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę

Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Na średnim ogniu smaż przez 1 min. czosnek i płatki peperoncino, dodaj dynię i często mieszając smaż, aż zmieni kolor, następnie dodaj gruszkę i smaż 2  min. Na koniec dodaj krewetki i kiedy będę różowe skrop całość połową soku z limonki, dodaj kaszę, dopraw solą, pieprzem i pozostałym sokiem z limonki. Chodzi o to, aby limonka była wyczuwalna i nadawała daniu lekkości, ale nie zdominowała dania swoją kwaśnością. Gotowe!

Zdjęcie - Pęczak z krewetkami, dynią i gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

http://Zdjęcie - Pęczak z krewetkami, dynią i gruszką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów