Sałatka z selera naciowego i kurczaka
Sałatka smaczna, zdrowa i bardzo chrupiąca, z selerem naciowym w roli głównej. Seler naciowy nie tylko wzbogaca sałatkę swym aromatem, ale nadaje ciekawej testury. Dodatek winogron i ananasa zadba o nutę słodyczy. Jeśli majonez zastąpisz winegretem jest wyjątkowo niskokaloryczna i możesz ją jeść bez ograniczeń. Świetna na samodzielna przekąskę. Ponieważ długo pozostaje jędrna i chrupiąca idalnie nada się do lunchboxu do pracy. Seler naciowy nie jest docenianym warzywem, a zawiera 86 różnych substancji pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Szczególnie jedzony na surowo jest najzdrowszy, bo nie tracimy cennych witamin.
Składniki:
5-6 łodyg selera naciowego
35 dkg upieczonej piersi z kurczaka
1/3 ananasa
20-25 ciemnych winogron bezpestkowych
prażone płatki migdałowe
Składniki na sos:
6 łyżek majonezu
4 łyżki jogurtu
1 łyżeczka curry
1 łyżka ketchupu
Wykonanie:
- piersi z kurczaka umyć, obrać z powięzi, osuszyć. Pospolić, oprószyć pieprzem, następnie wymieszać z 1 łyżką oleju i dowolnymi ziołami. Wymieszałam z igiełkami rozmarynu i odstawić przynajmniej na 15 minut. Obsmażyć na rozgrzanej patelni po kilka minut z obydwu stron, następnie podlać odrobiną bulionu lub wody, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem jeszcze około 5-8 minut
- podprażyć płatki migdałowe na suchej patelni bez tłuszczu
- łodygi selera obrać z włókien i pokroić. Ananasa pokroić w kostkę, winogrona przekroić na pół
- wymieszać seler z ananasem, winogronami i pokrojonym w kostkę wystudzonym kurczakiem. Składniki sosu wymieszać i dodać do sałatki. Udekorować podprażonymi migdałami
inspiracja pochodzi stąd