Cynamonowe bułeczki z rodzynkami
Matka Smakołyk lekko nie ma. Może gdyby doba trwała z pięćdziesiąt godzin, byłoby jej lżej. Ale nie trwa i tak to zdarza się, że dziecko jedno z drugim odkrywa, że matka nie zrobiła wałówki do szkoły/przedszkola. Zapomniała, cholera jedna. Wtedy można się sposiłkować jakimś owocem, własnoręcznie umajoną kanapką oraz zajrzeć ratunkowo do zamrażarki i znaleźć tam, na przykład, proste i smaczne bułeczki śniadaniowe ad hoc do lunchboxa. Taka buła zamiast zdrowej, wypełnionej domowym pieczystym, warzywami i kiełkami kanapeczki zawsze jest, niestety, mile widziana. No trudno.
Należy mieć:
na ciasto:
500 g mąki (najlepiej jasnej orkiszowej)
150 g cukru
łyżkę cukru z pieczoną wanilią
ok. 1,5 szklanki wody lub mleka roślinnego
25 g świeżych drożdży
80 ml klarowanego masła lub bezmlecznej margaryny
szczyptę soli
na nadzienie:
5-6 łyżek ghee lub bezmlecznej margaryny
cukier brązowy
cynamon
rodzynki (lub inne suszone owoce, pokrojone)*
Z pół szklanki letniej wody, rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, a gdy "ruszy", dodać go do reszty mąki wymieszanej z solą, obydwoma rodzajami cukru i mlekiem (lub wodą). Dobrze wyrobić mikserem z hakami do ciasta, dolewając ewentualnie tyle mleka lub wody, by ciasto miało elastyczną, dość zwartą konsystencję. Dodać rozpuszczone masło i dalej wyrabiać. Gdy ciasto będzie gładkie, odstawić je w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować prostokąt o grubości +/- 1 cm. Posmarować je roztopionym tłuszczem, posypać cienką warstwą cukru oraz cynamonem (do smaku). Rozłożyć bakalie i zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie roladę pokroić na plastry o grubości ok. 2-3 cm i poukładać je "bokiem" na natłuszczonej blasze. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (termoobieg).
*bułeczki wspaniale smakują z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej - jeśli taka skórka was nie uczula, dodajcie koniecznie nieco posiekanej skórki do nadzienia