Krewetki w pikantnym sosie curry
W przygotowywaniu dań z krewetek najbardziej lubię tempo. Kilka minut i aromatyczne danie trafia na stół!
Dużą przyjemność sprawia mi też rozłupywanie ciepłych skorupek. Jedzenie rękoma to dla mnie wielka przyjemność!
Dzisiejsze krewetki przygotowałam z mleczkiem kokosowym i tajską pasta curry, lekko pachnie więc tropikami i smakuje znakomicie! Kupując pastę curry zawsze zwracam uwagę na jej skład. Powinien być jak najprostszy- papryczki chili, kafir, czosnek, galangal, sól. I tyle :)
Proporcje na przystawkę dla 2 osób.
Składniki
- krewetki - 250 g
- szalotka - 1 szt
- czosnek - 2 ząbki
- oliwa - 1 łyżka
- mleczko kokosowe - 1/2 szklanki
- pasta curry - 1/2 łyżeczki (lub do smaku)
- sos sojowy - 1 łyżeczka (lub do smaku)
- cytryna - cząstki do podania
Na oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę oraz lekko tylko rozgnieciony (bokiem noża lub dłonią) czosnek.
Dodaj krewetki, smaż je po ok. 1 minutę z każdej strony. Dodaj mleczko kokosowe, sos sojowy i pastę curry. Smaż, aż sos lekko zgęstnieje, a smaki się połączą - ok. 2 minut. Ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj od razu. Świetnie komponować będą się świeże listki kolendry. Dodatkiem może być ryż lub bagietka.