Krewetki w pikantnym sosie curry

Krewetki w pikantnym sosie curry

Zdjęcie - Krewetki w pikantnym sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krewetki w pikantnym sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W przygotowywaniu dań z krewetek najbardziej lubię tempo. Kilka minut i aromatyczne danie trafia na stół!

Zdjęcie - Krewetki w pikantnym sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krewetki w pikantnym sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Krewetki w pikantnym sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krewetki w pikantnym sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dużą przyjemność sprawia mi też rozłupywanie ciepłych skorupek. Jedzenie rękoma to dla mnie wielka przyjemność!

Zdjęcie - Krewetki w pikantnym sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Krewetki w pikantnym sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejsze krewetki przygotowałam z mleczkiem kokosowym i tajską pasta curry, lekko pachnie więc tropikami i smakuje znakomicie! Kupując pastę curry zawsze zwracam uwagę na jej skład. Powinien być jak najprostszy- papryczki chili, kafir, czosnek, galangal, sól. I tyle :)

Proporcje na przystawkę dla 2 osób.

Zdjęcie - Krewetki w pikantnym sosie curry - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • krewetki - 250 g
  • szalotka - 1 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • oliwa - 1 łyżka
  • mleczko kokosowe - 1/2 szklanki
  • pasta curry - 1/2 łyżeczki (lub do smaku)
  • sos sojowy - 1 łyżeczka (lub do smaku)
  • cytryna - cząstki do podania
Sposób przygotowania

Na oliwie zeszklij drobno posiekaną szalotkę oraz lekko tylko rozgnieciony (bokiem noża lub dłonią) czosnek.

Dodaj krewetki, smaż je po ok. 1 minutę z każdej strony. Dodaj mleczko kokosowe, sos sojowy i pastę curry. Smaż, aż sos lekko zgęstnieje, a smaki się połączą - ok. 2 minut. Ewentualnie dopraw do smaku. Podawaj od razu. Świetnie komponować będą się świeże listki kolendry. Dodatkiem może być ryż lub bagietka.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy